Profitand de faptul ca au dreptul, potrivit Constitutiei (art. 64, alin. 1), sa-si stabileasca si sa-si aprobe propriile bugete, cele doua Camere ale Parlamentului isi asigura sume tot mai mari, de la an la an. Recomandarile Ministerului Finantelor nu-i prea intereseaza pe senatori si deputati, preocupati mai mult sa-si schimbe masinile sau sa se plimbe prin strainatate. Pentru anul 2006, Biroul Permanent al Senatului a aprobat un buget de peste 1.230 miliarde lei vechi, cu aproape 370 miliarde mai mult decat a recomandat MFP si cu 420 de miliarde mai mult decat au avut in 2005.

Au cerut bani de doua ori pentru acelasi lucru

Grijulii cu mentinerea relatiilor cu organismele internationale, senatorii au pus "deoparte" niste bani in acest sens: 5 miliarde lei vechi. Justificarea este si ea trecuta: "Avand in vedere intelegerea intre cele doua Camere ale Parlamentului, de a plati pe rand cotizatiile la organismele internationale (APCEMIN, AIPLF, UIP, ASGP, OSCE) la care Parlamentul Romaniei participa, pentru anul 2006, acestea urmeaza sa fie platite de Senatul Romaniei". Toate bune si frumoase, numai ca au fost prevazute contributii si cotizatii la organismele internationale si in bugetul pe 2005!

Un alt capitol care starneste nedumerire este cel referitor la investitiile in noile spatii ocupate de Senat in Palatul Parlamentului. Chestorul Paul Pacuraru a anuntat ca vor fi incluse in bugetul pe 2006 si sume pentru investitii, tinand cont ca etajul al optulea este tot neterminat, iar o parte din departamentele Senatului functioneaza inca in vechiul sediu, din cauza spatiilor neamenajate. Aceasta desi Camera Deputatilor si-a prevazut si ea, tot in bugetul pe 2006, nu mai putin de 400 de miliarde destinate spatiilor Senatului. Cine se ocupa, pana la urma, de lucrari la Palatul Parlamentului? Camera Deputatilor sau Senatul?

Mobilierul este ba uzat, ba bun

La fundamentarea cheltuielilor de capital s-a avut in vedere, potrivit proiectului de buget, "achizitionarea de bunuri necesare dotarii noului sediu", in principal mobilier si covoare. Si pentru a nu lasa loc interpretarilor s-a si explicat ca "mobilierul si covoarele existente sunt aproape in intregime depasite ca durata de utilizare si aflate intr-o stare avansata de uzura". Cei care au intocmit proiectul au uitat, probabil, ce declara nea Nicu Vacaroiu inainte de mutarea la Palatul Parlamentului, cum ca nu este nevoie de noi achizitii, intrucat vor fi folosite vechile piese de mobilier si vechile dotari. Pentru transportul carora, din fostul in actualul sediu, s-au cheltuit, de altfel, sume consistente.

In doar o luna si ceva de la mutare, bunurile par sa se fi degradat in asa hal incat senatorii se vor "scotoci prin buzunare" si vor scoate la anul, pentru rezolvarea problemei, nu mai putin de 136 miliarde lei. Sau, poate, vechiul mobilier nu mai cadreaza cu peretii auriti si cu marmura din abundenta?


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.