Fostul ministru al Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu a depus, ieri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin avocatul sau, Catalin Dancu, o serie de acte care sa clarifice virarile de bani si dobandirea tuturor titlurilor de proprietate ale imobilelor care ii apartin, in cadrul verificarilor privind averea sa. Mai exact, actele reprezinta situatia conturilor si a depozitelor constituite de fostul ministru pe teritoriul Romaniei, pentru a explica cheltuielile facute si veniturile realizate in perioada 2001-2004. Totodata, Ministerul Finantelor Publice a depus la dosar un volum cu 167 de file, referitor la activitatea unei societati comerciale la care Dan Ioan Popescu este actionar. Potrivit avocatului, Dan Ioan Popescu a devenit actionar la aceasta firma in 2005, iar situatia depusa de Ministerul Finantelor Publice nu ar avea legatura cu dosarul, intrucat priveste perioada 2001-2004.

"Vom avea un certificat de bonitate fiscala"

Catalin Dancu a declarat ca ICCJ ar trebui sa emita o hotarare in aceasta cauza in termen de doua saptamani. Pana la aceasta data, aparatorul lui Dan Ioan Popescu spera sa obtina "un certificat de bonitate fiscala". Potrivit avocatului, cea care s-a ocupat de situatia contabila a familiei Popescu a fost sotia fostului ministru al Economiei, ea adunand toate bonurile si avand grija de situatia financiara a familiei. Astfel, datorita evidentelor sotiei sale, Dan Ioan Popescu ar putea justifica tot ce a cumparat si a cheltuit, a mai sustinut avocatul.

In 25 august, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a pus in vedere lui Dan Ioan Popescu ca trebuie sa faca referire la bunurile dobandite din 1991 pana acum, iar sotia sa la cele obtinute din 1995, anul casatoriei. Comisia speciala a instantei supreme privind controlul averilor demnitarilor a declansat verificarile in acest caz in urma unei solicitari a procurorului general al Romaniei, care a raspuns unui demers al CRJ asupra modului in care si-a dobandit bunurile familia fostului ministru al Economiei.

Fostul ministru Popescu afirma ca sesizarea CRJ se bazeaza pe o comparatie intre declaratiile sale de avere din anii 2003 si 2004 si pe articole din presa. Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, sustinea, la inceputul lunii septembrie, ca se fac verificari cu privire la anumite informatii care il vizeaza pe Dan Ioan Popescu, el afirmand totodata ca sesizarea trimisa la instanta suprema referitoare la controlul averii fostului ministru nu putea fi blocata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.