Eurodeputatul PSD Corina Cretu a cerut in plenul PE retragerea calitatii lui Laszlo Tokes de vicepresedinte al Parlamentului European, ea aratand ca, de la numirea in functie, acesta si-a intensificat mesajele extremiste si sovine.

"Se implinesc trei luni de cand printre vicepresedintii Parlamentului European se numara domnul Tokes Laszlo. De la alegerea sa controversata, domnul Tokes a confirmat, din pacate, temerile celor care am avertizat asupra riscurilor alegerii unui promotor inversunat al separatismului pe criterii etnice si a unui semanator de vrajba intr-un spatiu in care noile state membre ale UE fac eforturi pentru inchiderea ranilor trecutului si pentru reconcilierea in spiritul Europei unite", a declarat Corina Cretu in plenul PE reunit la Strasbourg, potrivit unui comunicat de presa.

Eurodeputatul PSD, care ocupa functia de vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, a precizat ca, in noua sa postura de vicepresedinte, Laszlo Tokes si-a intensificat mesajele extremiste si sovine, mergand pana la instigari la actiuni de strada pentru obtinerea autonomiei teritoriale etnice in unele zone ale Romanei, fapt care reprezinta un atac grav la integritatea unui stat membru al Uniunii Europene.

"Avand in vedere aceasta atitudine contrara valorilor si normelor europene, solicit punerea in discutie si retragerea calitatii domnului Tokes Laszlo de vicepresedinte al Parlamentului European", a conchis europarlamentarul Corina Cretu.

Tokes: Daca Kosovo a reusit, si noi vrem independenta in Transilvania!

In 22 iulie, vicepresedintele PE Laszlo Tokes a declarat, la Universitatea de Vara "Tusvanyos", ca, daca o microregiune precum Kosovo si-a dobandit autonomia, acelasi lucru ar fi posibil si in Tinutul Secuiesc, iar, daca va fi nevoie, secuimea trebuie sa iasa in strada.

"Trebuie sa iesim in strada daca este nevoie. Daca trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar in acel moment nu veti mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru ca am manifesta impotriva voastra", afirma Tokes.

Citeste si:
Ungurii au mințit? FRF a întrebat UEFA. Răspunsul: „Considerăm că...
Ungurii au mințit? FRF a...

A doua zi, Tokes a lansat un apel catre toate comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa continue lupta pentru obtinerea autonomiei.

Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, insa, ca Laszlo Tokes este in prezent vicepresedinte al Parlamentului European, iar in acest for nu este o joaca, in sensul ca "azi ii dai, maine il retragi". La randul sau, europarlamentarul PDL Cristian Preda a scris intr-o postare pe blogul sau ca suspendarea din functie a unui vicepresedinte al PE este facuta pentru abateri grave, si nu pentru declaratii politice si presupune votul a trei cincimi din conferinta presedintilor, apoi a doua treimi din membrii Parlamentului. [Maghiarii lui Tokes cer autonomia la ONU]

In schimb, vicepresedintele PDL Raluca Turcan a declarat, la 23 iulie, pentru MEDIAFAX, ca Laszlo Tokes "spune tot mai multe aberatii", criticand astfel declaratia acestuia privind autonomia Tinutului Secuiesc si a apreciat ca sustinerea PDL pentru Tokes sa fie vicepresdinte al PE a fost "inoportuna".

Citeste si:
Ponta: In urma presiunilor de la Bucuresti, actualii eurodeputati...
Ponta: In urma presiunilor de...

UNPR a sustinut, la randul sau, ca este de datoria fiecarui partid si demnitar "sa descurajeze tentatiile autonomiste si sa limiteze derapajele" lui Laszlo Tokes, inclusiv prin solicitarea retragerii acestuia din functia de vicepresedinte al Parlamentului European.

Tokes: Tinutul Secuiesc are nevoie de un model de autonomie de tip catalan

PNL a cerut in acelasi context retragerea Ordinului National "Steaua Romaniei" acordat lui Laszlo Tokes. [Tokes: UDMR este sclavul statului roman]

Niciun vicepresedinte al Parlamentului European nu a fost vreodata demis si nici nu a fost inlocuit din functie inainte de finalul mandatului sau, a comunicat, la 27 iulie, la solicitarea MEDIAFAX, Biroul de presa al Parlamentului European.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.