Trei asociatii maghiare care au legaturi directe cu UDMR si Laszlo Tokes au trimis la ONU un "Raport din Umbra" intitulat "Discriminarea maghiarilor din Romania" in care acuza statul roman ca incalca drepturile maghiarilor pe toate nivelurile si propune ca unica solutie autonomia teritoriala.

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discrimarii Rasiale discuta luni si marti, la Geneva, Raportul de Tara al Romaniei privind situatia minoritatilor, scrie Adevarul.

Forumul Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures a trimis un comunicat in care spune ca "documentul denatureaza, intr-un mod grosolan, realitatile privind drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale din Romania" si ca raportul este "menit sa aduca o grava atingere credibilitatii Romaniei". [Tokes: Daca Kosovo a reusit, si noi vrem independenta in Transilvania!]

  • Ce vor ungurii

Potrivit "Raportului din umbra", in conformitate cu legislatia europeana, ar fi din nou posibila acordarea unui statut special legal Tinutului Secuiesc. Mai mult, sustine raportul, "maghiarii sunt tratati ca cetateni de mana a doua in Romania", iar dezvoltarea infrastructurii Secuimii este foarte lenta sau uitata cu totul. "Din contra, alte regiuni mai degraba retrase ale tarii, in special Moldova si sudul Romaniei, au o dezvoltare rapida", se mai arata in Raport, transmite Realitatea.

"Restituirea proprietatilor confiscate de comunisti este un procesul foarte lent in toata tara, dar este cu mult mai evident in Secuime", continua Raportul, oferind, totodata, si "solutia legala pentru aceste probleme": acordarea autonomiei teritoriale, deci transformarea regiunii intr-una autonoma, cu statul special. [UNPR: Demersurile lui Tokes reprezinta un risc si o amenintare la adresa Romaniei]

Pricipalele revendicari ale raportului sunt: acordarea statutului de limba regionala oficiala pentru limba maghiara, folosirea libera a simbolurilor nationale ungare si a emblemelor secuiesti.

Jobbik: "Secuii trebuie sa iasa in strada"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.