Actiunile europarlamentarului Laszlo Tokes reprezinta o "proliferare a unor manifestari radicale, iredentiste sau extremiste care pot afecta drepturile si libertatile cetatenilor, coeziunea sociala sau relatiile interetnice".

"Demersurile europarlamentarului Laszlo Tokes reprezinta un risc si o amenintare la adresa Romaniei, asa cum sunt definite in Strategia Nationala de Aparare (2010), constituind in esenta o <proliferare a unor manifestari radicale, iredentiste sau extremiste care pot afecta drepturile si libertatile cetatenilor, coeziunea sociala sau relatiile interetnice>", sustine UNPR, potrivit NewsIn.

"De asemenea, declaratiile lui Laszlo Tokes reprezinta o sfidare inacceptabila a Constitutiei si a tuturor cetatenilor romani, indiferent de etnie. Invocarea autonomiei teritoriale si, mai ales, prezentarea <iesirii in strada> ca solutie in acest sens sunt provocari si instigari lansate deliberat pentru a tensiona relatiile dintre romani si maghiari. Riscurile si posibilele consecinte ale unui astfel de demers - mai ales pe fondul actualei crize economice si al tentativelor de a aduce Romania in pragul instabilitatii politice - il plaseaza pe Laszlo Tokes in conflict cu legea, cu litera Constitutiei si cu dezideratul european al armoniei inter-etnice. Practic, Laszlo Tokes se plaseaza astazi impotriva Romaniei si trebuie tratat ca atare de autoritati", solicita Uniunea.

In opinia UNPR, este de datoria fiecarui partid, a fiecarui demnitar si a fiecarui roman sa descurajeze tentatiile autonomiste si sa limiteze derapajele lui Laszlo Tokes, "inclusiv prin solicitarea retragerii acestuia din functia de vicepresedinte al Parlamentului European", mai ales ca Romania "este recunoscuta ca exemplu de bune practici in materie de respectare a drepturilor minoritatilor". "UNPR isi reafirma optiunea pentru stabilitate, pentru apararea interesului national si pentru respectarea Constitutiei. De asemenea, UNPR cheama toate partidele politice la solidaritate si actiune pentru mentinerea stabilitatii si pentru limitarea riscurilor si amenintarilor pe care demersurile lui Laszlo Tokes le prezinta la adresa Romaniei", se arata la finalul comunicatului Uniunii.

Citeste si:
PREMIERĂ: Acesta este noul Peugeot E-3008. Autonomie de 700 km
PREMIERĂ: Acesta este noul...

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vara Tusvanyos, de la Baile Tusnad, ca asa cum Kosovo si-a dobandit independenta, si maghiarii din Transilvania ar putea sa obtina autonomia, transmite corespondentul NewsIn. "Kosovo si-a obtinut independenta, noi nu am putea sa obtinem autonomia? s-a intrebat retoric Tokes Laszlo. Europarlamentarul Tokes Laszlo a mai declarat, joi, la Universitatea de Vara Tusvanyos, de la Baile Tusnad, ca Tinutul Secuiesc ar trebui sa urmeze modelul catalan, afirmand ca, asa cum au iesit catalanii pe strada, si secuii ar putea iesi in strada pentru autonomia lor. "Catalanii au iesit pe strada. Si noi am putea iesi pentru obtinerea autonomiei", a spus Tokes.

Citeste si: [Diaconu: Tokes propune tribalizarea Europei dupa modelul hunilor lui Attila]

Citeste si:
Armata sârbă este în stare de alertă după tensiunile cu Kosovo
Armata sârbă este în stare de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.