Printre parlamentari circula un zvon "proaspat", potrivit caruia liderii Aliantei ar parea mai degraba tentati sa-i menajeze deocamdata pe baronii locali ai PSD, in schimbul unor promisiuni ale unor lideri PSD ca vor renunta la batalia in Parlament pentru fotoliile lui Nastase si Vacaroiu. Troc la care liderii Aliantei ar fi, intr-un fel, obligati de rezultatul strans al votului din noiembrie 2004, ce permite PSD sa-si faca de cap in Parlament.

In ultima perioada au circulat informatii neoficiale despre negocieri secrete intre liderii Aliantei si PSD - aripa Geoana. Discutiile ar fi vizat un troc in urma caruia PSD sa permita Aliantei PNL-PD schimbarea presedintilor celor doua Camere, iar in schimb liberalii si democratii sa nu se atinga de presedintii consiliilor judetene de la PSD. Propunere pesedista, evident perfida, ce i-ar permite lui Geoana sa scape de Nastase, care s-ar vedea sacrificat de dragul baronilor locali, in vreme ce Mircea Geoana i-ar prelua pe toti la pachet si i-ar folosi ori santaja, dupa necesitatile sale.

Cert este ca, recent, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat presei ca articolul referitor la schimbarea cu jumatate plus unu din voturile consilierilor a presedintilor consiliilor judetene ar putea fi aplicat din 2008. Afirmatie care a dat sperante si avant unei anumite parti a pesedistilor sa lanseze "oferta". Insa unii lideri ai Aliantei afirma ca la nivelul conducerii nu s-ar fi luat o astfel de decizie legata de momentul in care se va aplica articolul respectiv. Textul respectiv este, insa, unul "cheie". In prezent, presedintii consiliilor judetene sunt alesi cu jumatate plus unu din voturile consilierilor, dar nu pot fi revocati decat cu doua treimi din voturi. Or, inca din primul moment al discutarii proiectului aliatii au pus accentul pe principiul similitudinii juridice, care sa fie aplicat cat mai rapid.

Mai mult, subiectul referitor la modificarea Legii administratiei locale a constituit subiect de discutie si la ultima intalnire a presedintelui Traian Basescu cu liberalii. Acesta le-a reprosat, la vremea respectiva, faptul ca negociaza reforma in administratie cu... PSD. Daca insa discutiile de culise vor capata finalitate, culmea ironiei, Nastase va pica pentru a supravietui baronii PSD de tip Marian Oprisan, pe care nu i-a schimbat, in ciuda promisiunilor sale repetate de reformare a partidului.
Aliatii vor reduce, insa, rolul consiliilor judetene la impartirea fondurilor, la fel si rolul presedintilor de consilii judetene. Noua legislatie va specifica si faptul ca repartizarea fondurilor destinate echilibrarii bugetelor locale se va face de catre directiile finantelor publice judetene.

Legislatia privind modificarea Legii administratiei locale prevede ca validarea si invalidarea mandatelor de consilieri se vor face de catre un judecator desemnat de presedintele judecatoriei, respectiv al tribunalului arondat. Incetarea mandatelor de primar, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, respectiv consilieri se constata de catre instanta de contencios. O alta modificare a legislatiei se refera la introducerea institutiei administratorului public al unitatii administrativ-teritoriale.

Reforma in administratia publica locala cuprinde o serie de modificari referitoare la institutia prefectului. Prefectii si subprefectii vor deveni functionari publici si va fi intarit rolul lor in coordonarea serviciilor deconcentrate. Vor fi introduse si o serie de prevederi care sa permita autoritatilor locale sa cheltuiasca mai multe fonduri. Acestea se refera la cresterea fondului de rezerva bugetara si posibilitatea depozitarii lui in banci comerciale si la cresterea gradului de indatorare a autoritatilor locale pentru asigurarea cofinantarii proiectelor cu finantare europeana.

Modificarile urmeaza sa fie finalizate la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, apoi vor fi supuse unei dezbateri cu reprezentantii administratiei locale - consilieri judeteni, primari, viceprimari. Va urma o dezbatere publica, dupa care, ulterior, legea ar trebui sa fie discutata in Parlament.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.