Dupa intalnirea de la Iasi dintre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, seful statului de peste Prut a declarat ca este ferm hotarat sa mearga "pe mana Romaniei", inclusiv in cazul crizei din Transnistria. Aceste declaratii, care au loc dupa ce Traian Basescu a propus in SUA crearea unei forte militare de interventie rapida in Marea Neagra, lasa loc la diferite scenarii in privinta evolutiei conflictului din Transnistria. Agentia A.M. Press a solicitat opiniile unor politicieni a caror activitate este legata de politica externa a tarii noastre fata de normalizarea situatiei cu Republica Moldova si apoi de crearea fortei militare de interventie rapida in zona Marii Negre.

Stefan Glavan (PC), presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor: "Din importator de stabilitate in zona, putem acum sa ne consideram exportator de stabilitate".

"Eu am sentimentul ca, date fiind pozitia geostrategica si evolutia din zona, dar si problemele din Transnistria, a caror rezolvare s-a incercat in urma cu doi ani, numai o solutie diplomatica poate oferi o evolutie pozitiva. Privind partea a doua a intrebarii legate de forta de interventie militara in Marea Neagra, este absolut corect sa procedam asa, mai ales ca suntem avanpostul estic al NATO, iar, din 2007, al Uniunii Europene. Avem nevoie de stabilitate. Acum avem un vector schimbat. Din importator de stabilitate in zona, putem acum sa ne consideram exportator de stabilitate".

Teodor Melescanu (PNL), membru in Comisia pentru politica externa a Senatului: "Decizia presedintelui Traian Basescu de a crea o forta militara rapida in zona Marii Negre este benefica".

"Faptul ca presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a hotarat sa mearga pe mana Romaniei este un semnal foarte bun. Romania a facut mai multe oferte in sensul de a fi principalul sprijin al Moldovei in ceea ce priveste apropierea acestui stat de institutiile europene si de UE. Declaratiile lui Voronin confirma ca aceasta oferta a Romaniei a fost acceptata si transformata intr-o actiune politica importanta pentru cele doua parti, dar si pentru drumul Moldovei spre Europa. In ceea ce priveste decizia presedintelui Traian Basescu de a crea o forta militara rapida in zona Marii Negre, consider ca orice masura care ofera Romaniei posibilitatea de a juca un rol important in aceasta zona este benefica. Decizia a fost adoptata in cadrul Comisiei Supreme a Fortelor Armate si nu a fost deocamdata discutata la nivelul Aliantei D.A. Nu stiu insa daca a fost dezbatuta in cadrul Guvernului".

Radu Campeanu (PNL), membru al Comisiei pentru politica externa din Senat: Crearea unei forte militare rapide in zona Marii Negre "este o chestie naiva".

"Cred ca orice apropiere si mai stransa dintre Romania si Republica Moldova este foarte buna si poate fi mai fructuoasa pentru viitor. Acest lucru demonstreaza ca presiunile Ucrainei asupra Transnistriei au servit acestei politici externe. Atitudinea Ucrainei, ostila Transnistriei, a fost lucrul care l-a impins pe presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, sa faca aceste declaratii si este foarte bine ca le-a facut chiar el, ca nu ne asteptam. In privinta crearii unei forte militare rapide in zona Marii Negre, aceasta este o poveste, o chestie naiva. Tot presedintele Traian Basescu a afirmat ca Marea Neagra este un lac rusesc, in consecinta se contrazice prin aceasta noua declaratie. Nu cred ca este necesara in acest moment o asemenea initiativa din partea Romaniei, insa este foarte bine acum de realizat intarirea relatiilor cu Republica Moldova".

Anca Petrescu (PRM), vicepresedinte al Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor: "Decizia presedintelui Basescu mi s-a parut putin pripita".

"Eu cred ca relatia dintre tara noastra si Republica Moldova s-a imbunatatit, ca va fi una benefica, dar trebuie privita pe viitor cu mai multa intelepciune. Sunt de parere ca, din acest moment, trebuie sa lasam specialistii in politica externa sa-si faca treaba. Referitor la decizia presedintelui Basescu, mie mi s-a parut putin pripita. Trebuie vazut si analizat cu atentie situatia, nu trebuie actionat imediat, sub impulsul momentului. Trebuie reflectat mai mult".

Cristian Cucuianu (PD), secretar al Comisiei de politica externa din Senat: "In privinta constituirii unei forte militare rapide in zona Marii Negre, nu stiu daca este momentul oportun"

"De foarte mult timp exista o apropiere, treptata si se pare la un nivel ridicat acum, intre Romania si Republica Moldova. Este foarte important ca fratele nostru mai mic a ales acest drum, de a merge pe mana Romaniei, drum fara intoarcere. Faptul ca au mizat pe noi demonstreaza ca s-au departat de Rusia si nu cred ca se vor mai intoarce in acea directie. De cand Romania a inceput tratativele de aderare la Uniunea Europeana, s-a oferit sa-i ofere sprijin si Moldovei in drumul ei spre Europa, de integrare in UE. In privinta constituirii unei forte militare rapide in zona Marii Negre, nu stiu daca este momentul oportun, dar probabil ca este, din moment ce s-a stabilit deja ceea ce trebuie facut."

Cristian Diaconescu (PSD), membru al Comisiei de politica externa din Senat: "Prin aceste declaratii, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a recunoscut poporul moldovean".

"In primul rand, prin aceste declaratii, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a recunoscut poporul moldovean. In al doilea rand, aceste afirmatii pot releva faptul ca s-ar putea sa avem o problema. Relatiile dintre Romania si Republica Moldova, judecate din prisma acestor concepte, sunt in acest moment neclare. Presedintele Vladimir Voronin declara ca poporul moldovean reprezinta o natiune distincta de cea romana, cu limbi si traditii distincte. De asemenea, liderul de la Chisinau aprecia ca, in acest sens, Romania trebuie sa aiba o reactie corespunzatoare ca de la stat la stat. Astfel, daca aceste chestiuni nu vor fi clarificate, nu vom putea afirma ca relatiile dintre Romania si Moldova s-au imbunatatit. In privinta initiativei de creare a unei forte militare rapide in zona Marii Negre, consider ca aceasta declaratie a presedintelui Traian Basescu este absolut iesita din orice rigoare si norma diplomatica. Politica externa nu poate fi hotarata pur si simplu. Trebuie sa existe un mandat din partea organizatiilor internationale si un raspuns pe plan extern pentru o asemenea initiativa.

Astfel, aceste afirmatii ale presedintelui, iesite din comun, nu reprezinta nici un fel de analiza de substanta a problemei". (AM Press)


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.