Seful statului l-a numit la conducerea PNA pe procurorul Mircea Zarie, acuzat de dosirea Dosarului «Flota»

Presedintele Traian Basescu a semnat, ieri dimineata, decretele de numire in functii de conducere la Departamentul National Anticoruptie (fostul PNA) a celor cinci procurori propusi de ministrul justitiei, Monica Macovei. Problema este ca doar patru din cei alesi pentru a ocupa posturile vacante din DNA au primit aviz favorbil, in urma cu trei zile, din partea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Asa cum ati putut citi in numarul nostru de ieri, procurorul Mircea Zarie nu a fost validat pentru functia de prim-adjunct al sefului DNA. Cu toate acestea, fostul prim-adjunct al procurorului general al Romaniei a fost numit de Traian Basescu.

Si aceasta este o problema pe care o vom trata mai jos. Ironia sortii este ca presedintele Romaniei l-a numit intr-o functie importanta pentru lupta cu marea coruptie tocmai pe cel care a fost acuzat in repetate randuri in presa vremii de blocarea anchetei in Dosarul "Flota". Cat timp a fost adjunct al procurorului general al Romaniei, atat pe vremea lui Mircea Criste, cat si pe vremea lui Tanase Joita (care l-a si demis), Mircea Zarie a fost in centrul catorva scandaluri de presa, dar cel mai important, in special pentru momentul de fata, este cel privind dosirea Dosarului "Flota". Acuzatia este extrem de grava, avand in vedere ca, intr-un final, dupa atatia ani de pseudoancheta, cel care a semnat decretul de numire a lui Mircea Zarie in aceasta functie importanta este chiar inculpatul din dosarul privind instrainarea flotei comerciale romanesti - Traian Basescu.

In aceste conditii, am incercat sa obtinem pareri de la membrii Sectiei de procurori din CSM, care nu au validat propunerea ministrului Monica Macovei de numire a lui Mircea Zarie. Trebuie spus ca din cei sapte membri ai acestei sectii, au ramas doar sase, prin plecarea lui Gheorghe Suhan. In realitate, nu se poate spune nici ca avizul a fost favorabil, dar nici nefavorabil, pentru ca scorul a fost de 3 la 3. Astfel, nici macar membrii CSM care au votat impotriva numirii lui Mircea Zarie nu vor sa comenteze decizia lui Traian Basescu. Cel care si-a aratat vadit dezacordul fata de promovarea lui Mircea Zarie ca adjunct al sefului DNA a fost vicepresedintele CSM, Liviu Dascalescu. In schimb, acesta din urma si-a expus opinia, ca membru al CSM, in sedinta de miercuri, dar, ca procuror, nu poate comenta o hotarare care ii excede competenta.

Cui ii foloseste avizul CSM?

Revenind la Regulamentul de functionare si organizare a CSM, trebuie spus ca membrii acestui for nu pot avea decat un aviz consultativ, favorabil sau nefavorabil. Totul este pur formal. Opinia lor este lipsita de importanta in fata unei decizii a presedintelui. Acesta din urma poate sau nu sa tina cont de avizul CSM. Pana acum, Traian Basescu a dovedit ca nu il intereseaza ce spun membrii CSM. Este mai importanta propunerea ministrului Monica Macovei. In aceste conditii, se pune intrebarea cui foloseste prevederea din Legea CSM privind avizul consultativ. Pe cine intereseaza opiniile membrilor CSM fata de numirea unor procurori, atata vreme cat presedintele Romaniei ii valideaza oricum?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.