Potrivit unor surse apropiate discutiilor, Biroul Permanent Central (BPC) al Partidului National Liberal a hotarat, marti, ca delegatii care se vor intalni vineri cu presedintele Basescu, pentru consultari pe tema parlamentului unicameral, sa-i transmita sefului statului ca PNL respinge propunerea acestuia.

Sedinta BPC a fost prezidata de premierul Calin Popescu Tariceanu. Presedintele PNL a refuzat sa detalieze presei mandatul incredintat de partid pentru consultarile cu Basescu: "Nu ar fi corect fata de presedinte ca, inainte de intalnirea cu el, sa facem public acest lucru. Voi spune dupa intalnirea de la Cotroceni". Cum liberalii se vor duce la Palat cu o zi inaintea celorlalte partide parlamentare, Tariceanu a simtit nevoia sa clarifice situatia creata: "Intalnirea de la Cotroceni a fost planificata tinandu-se cont si de programul pe care-l are PNL in aceasta saptamana, pentru vineri dimineata la ora 9.30. In acest context, doresc sa subliniez faptul ca o delegatie a PNL pe care o voi conduce va participa la lucrarile congresului Partidului Liberal European care se vor tine in acest sfarsit de saptamana la Bratislava, si de aceea nu putem sa dam curs invitatiei pentru sambata".

Tentativa premierului de a tine secreta pana vineri hotararea PNL nu a avut succes. Surse din PNL au declarat, miercuri, ca toti participantii la sedinta BPC au fost de acord ca actualul sistem parlamentar, bicameral, este mai bun decat cel propus de presedintele Basescu si au dat sarcina secretariatului general al partidului ca, pana vineri, sa intocmeasca o lista cu argumente in favoarea sistemului bicameral, care sa fie prezentata sefului statului. Un argument cu greutate ar fi acela ca state cu sistem unicameral, cum sunt Ungaria si Grecia, vor sa introduca sistemul cu doua Camere.

Tariceanu va merge la Cotroceni insotit de sase colegi: vicepresedintii Teodor Melescanu, Dan Radu Rusanu, Puiu Hasotti si Gheorghe Flutur, ministrul Bogdan Olteanu si secretarul general al Camerei Deputatilor, Titu Ghiorghiof. Ei vor incerca sa-l convinga pe seful statului ca modificarea Constitutiei in acest moment nu este numai inoportuna, ci si inutila, avand in vedere ca legea fundamentala va trebui oricum schimbata in 2007, daca Romania va primi "verde" la aderare din partea Uniunii Europene. Pornind de la acest argument, liberalii vor propune, au declarat sursele citate, ca specialistii romani sa analizeze activitatea parlamentului, ca si organizarea institutiilor similare din alte tari, pentru a gasi cea mai buna formula, urmand ca, dupa aderare, Constitutia sa fie modificata in asa fel incat activitatea Camerelor sa fie optimizata. Propunerea liberalilor va fi ca rolurile Camerelor sa fie mult mai distincte si mai bine definite, Senatul urmand sa fie mai putin implicat in procesul de legiferare si sa se ocupe mai mult de control, de politica externa si sa devina un reprezentant al autoritatii publice locale.

Ei vin si cu o contrapropunere, insistand mai mult pe varianta votului uninominal, alta tema aproape de inima presedintelui. "Va pot spune ca suntem in favoarea si a votului uninominal, si nu numai atat, o serie de demersuri pe care le-am facut in ultima vreme se inscriu pe linia reformarii clasei politice si a sistemului politic din Romania", a spus Calin Popescu Tariceanu marti seara.

Mingea ramane la Basescu

Este putin probabil ca opozitia liberalilor sa-l convinga pe Traian Basescu sa renunte la ideea sa, cu atat mai mult cu cat are sustinere totala din partea Partidului Democrat si semnale favorabile (chiar daca s-au exprimat si rezerve) din partea "inamicilor" din PSD. Va fi interesant de urmarit insa care va fi urmatorul atac al presedintelui, dupa aceasta noua escaladare a tensiunii intre palatele Cotroceni si Victoria.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.