PSD este dispus sa se resemneze cu pierderea sefiei de la Camera Deputatilor si sa se multumeasca cu pastrarea lui Nicolae Vacaroiu la Senat, ne-au declarat surse din conducerea social-democrata.

Potrivit acestora, la intalnirea de astazi de la Palatul Victoria PSD le va propune partidelor din coalitia de guvernamant un compromis: semnarea unei adrese comune catre Curtea Constitutionala, prin care sa se solicite o rezolvare a crizei din parlament. In schimb, PSD nu va mai depune la acest for contestatia privind schimbarea lui Adrian Nastase. Conform surselor noastre, pesedistii ar urma ulterior sa renunte si la lupta de gherila din Camera Deputatilor, fiind dispusi, in acest moment, sa-l accepte tacit pe Bogdan Olteanu. La Senat, obiectivul maximal al PSD ramane mentinerea lui Nicolae Vacaroiu.
PSD va fi reprezentat la intalnirea de la Palatul Victoria de Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Hrebenciuc a dat primul semnalul

Primul lider al PSD care a scapat "porumbelul" privind renuntarea la sefia Camerei a fost Viorel Hrebenciuc, seful de grup al deputatilor PSD. La inceputul lunii septembrie, Hrebenciuc declara ca partidul sau are sanse minime sa impiedice inlocuirea lui Adrian Nastase. El sustinea ca este greu sa se creeze o bresa astfel incat fostul premier sa-si pastreze functia. "La cum se deruleaza lucrurile in prezent, cu greu vom putea crea o bresa la Camera. La Senat s-ar putea sa fie mai usor, pentru ca acolo lipsesc cele 18 voturi ale minoritatilor plus cele 14 voturi din plecarile la PNL - noi pornim la Camera cu un handicap de 32 de voturi, adica zece la suta din total", explica Hrebenciuc.

Tariceanu nu are de gand sa negocieze ceva

Calin Popescu-Tariceanu nu are de gand ca la intalnirea de joi cu partidele parlamentare sa negocieze ceva din subiectul revocarii din functie a lui Nastase si Vacaroiu, sustin surse liberale. Acestea spun ca discutiile nu se vor limita numai la blocajele din parlament, ci se vor purta in jurul temei "integrarea europeana". Tariceanu isi propune, spun cei care ii cunosc intentiile, sa abordeze cu celelalte partide doua probleme tehnice si una de strategie. El vrea sa obtina promisiunea partidelor ca-si vor trimite observatorii la Parlamentul European pe 26 septembrie, asa cum este programat. Din cauza discutiilor cu miza foarte mare din Parlamentul Romaniei, partidele se suspecteaza reciproc ca nu vor da drumul parlamentarilor sa plece si ca se va dezechilibra majoritatea. In fond toate partidele pierd un numar echivalent cu algoritmul parlamentar, problema fiind ca este posibil ca, de exemplu, PSD sa nu ii trimita pe cei 11 parlamentari ai sai si sa ramana la votul pentru regulament, unde ar castiga in fata coalitiei. Un al doilea subiect tehnic este solicitarea partidelor sa declanseze, prin contactele politice pe care le au, un lobby puternic pentru ca toate cele 25 de state UE sa ratifice in termen, adica pana la 1 ianuarie 2007, tratatul de aderare la UE.

Legat de regulament si de blocarea legilor integrarii, Tariceanu le va propune celor de la PSD, in special, sa fie de acord ca fiecare luni sa fie declarata zi pentru adoptarea in plen a legilor integrarii, iar restul zilelor sa se continue discutiile la regulament.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.