Nastase si Vacaroiu nu mai pot fi schimbati din functie pina la sfirsitul acestui an. Modificarea regulamentelor celor doua camere va dura cel putin trei luni.

La proiectul de modificare a Regulamentului Senatului, care ar permite debarcarea lui Vacaroiu, sint de dezbatut in plen 263 de amendamente, semnate in medie de cite sapte parlamentari, care pot lua cuvintul in plen. Alocind macar doua minute pentru fiecare interventie, rezulta ca intreaga procedura ar putea dura cel putin pina la inceputul anului viitor. Ziua de ieri a demonstrat ca se poate.

Azi expira termenul la care liderii coalitiei guvernamentale s-au angajat sa-i inlature din fruntea Parlamentului pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Nu numai ca acestia nu au fost inca revocati, dar, dupa cum avanseaza operatiunile, e greu de crezut ca acest plan se va realiza prea curind. Blocajul la care va ajunge Parlamentul ii va da ocazia lui Basescu sa-i puna in vedere lui Tariceanu sa demisioneze, deoarece "asa nu se mai poate".

Cum sa tragi legal de timp

Opozitia va juca la maximum cartea tergiversarii procedurii de schimbare a regulamentului. Si fara un nou regulament, Nastase si Vacaroiu vor ramine de neclintit. La Senat, de exemplu, exista 263 de amendamente depuse de PSD si PRM. Iar la Camera situatia e mai complicata, deoarece sint in discutie aproximativ 500 de amendamente. Fiecare dintre acestea va fi luat in discutia plenului. Cind au depus amendamentele, PSD a trecut drept autori ai acestora intre 7 si 15 senatori. Si fiecare dintre coautori are dreptul sa intervina si sa argumenteze in favoarea amendamentului. Atit liderii PSD, cit si cei ai PRM au anuntat ca fiecare din coautorii amendamentelor va lua cuvintul.

Liber la vorbe goale

Timpul alocat interventiilor nu este limitat. Scandalizati, reprezentantii PNL-PD au cerut limitarea interventiilor la doua minute. Opozitia a respins cererea, invocind prevederile regulamentului.

Chiar daca limita ar fi de doua minute, discutarea unui amenda-ment ar presupune 20 de minute de declaratii ale autorilor. PSD si PRM mai au la dispozitie o tehnica de lungire a dezbaterilor. Inca de la inceput, opozitia a contestat dezbaterea amendamentelor respinse de comisia pentru regulament, pe motiv ca nu s-a explicat in scris de ce nu au fost acceptate. Liderii coalitiei au cazut in capcana, angajindu-se ca cei 11 membri ai comisiei vor da explicatii orale pentru fiecare amendament respins. Celor 20 de minute li se mai adauga, astfel, cel putin inca 10 minute. Intr-o zi de lucru, sedinta dureaza 4 ore. Ceea ce inseamna ca pot fi rezolvate 8-10 amendamente.

Cum Senatul are doua sedinte de plen pe saptamina, cele 263 de amendamente vor fi finalizate in cel putin 26 de sedinte, adica in 13 saptamini. Adica de Craciun, cind se termina sesiunea. Dupa care discutiile vor fi reluate in sesiunea urmatoare, care incepe in februarie.

Dar armele opozitiei nu sint epuizate. Daca PSD si PRM ar depune cite o motiune in fiecare saptamina, asa cum au amenintat, timpul necesar finalizarii regulamentului se dubleaza. Experienta arata ca o motiune consuma lejer o zi de lucru in Parlament. Ceea ce inseamna ca puterea ar avea nevoie sa reia dezbaterea regulamentului si in sesiunea februarie-iunie 2006.

Acest scenariu este valabil in situatia in care Senatul ar abandona total discutarea proiectelor de legi si s-ar ocupa doar de regulament.

Un caz absolut real

In sedinta de ieri a fost luat in discutie primul dintre cele 263 de amendamente. Senatorii puterii si cei ai opozitiei au reusit sa se certe o ora pe marginea lui, fara sa-l rezolve. Si discutiile ar mai fi continuat, daca nu s-ar fi terminat programul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.