Traian Basescu a preluat ieri seara atributiile de sef al statului, dupa ce a depus juramantul in fata Camerelor reunite ale forului legislativ, la o ora extrem de inaintata. Practic, incepand de aseara, el a devenit presedintele Romaniei cu acte in regula, preluand stafeta Cotrocenilor de la Iliescu. Ceremonia a fost programata dupa ce, intreaga zi, liderii de grup de la Camera Deputatilor si de la Senat au negociat depunerea juramantului. Discutiile aprinse pe aceasta tema au fost declansate inca de la prima ora a diminetii, initial fiind anuntat ca ultima etapa procedurala a intrarii in atributiunile prezidentiale se va consuma in cursul zilei de azi. Democratii si liberalii au cerut insa ca juramantul sa fie depus ieri, invocand faptul ca prevederile constitutionale spun negru pe alb ca mandatul lui Iliescu expira la miezul noptii. Asta ar fi insemnat ca, pret de o noapte, Romania ar fi ramas fara presedinte, situatie inedita, mai ales in conditiile in care, la ora la care se purtau negocierile, nu erau alese nici conducerile celor doua Camere ale forului legislativ si, deci, nu exista un presedinte al Senatului sau al Camerei Deputatilor care sa asigure interimatul de cateva ore.

Daca Traian Basescu nu ar fi depus juramantul, s-ar fi creat un vid de putere care ar fi ridicat probleme constitutionale, singura solutie fiind ca premierul, al patrulea om in stat, sa tina loc de presedinte, ceea ce ar fi facut ca Nastase sa ajunga la performanta de a fi sef de stat pentru cateva ceasuri. Aliatii au inaintat o solicitare decanilor de varsta ale celor doua Camere prin care cereau reunirea de urgenta a forului legislativ in sedinta comuna. In timp ce deputatii si senatorii depuneau, la randul lor, juramantul de credinta, in sedinte separate, mai-marii grupurilor parlamentare s-au intalnit pentru a conveni asupra convocarii plenului reunit pentru ca Basescu sa-si poata intra in atributii. Pesedistii si peremistii au sustinut pana in ultima clipa ca procedura nu permite ca presedintele ales sa depuna juramantul in conditiile in care Camerele forului legislativ, legal constituite, nu-si desemnasera membrii conducerii. Ei afirmau ca decanii de varsta ai parlamentului nu sunt abilitati sa convoace sedinta comuna, aceste atributii fiind rezervate strict Biroului Permanent. Toata ziua, liderii grupurilor au discutat pe holuri sau in cadru formal pentru a se ajunge la un acord.

Senatorul PD Radu Berceanu si presedintele interimar PD, Emil Boc, precum si liderul deputatilor liberali, Calin Popescu Tariceanu, au explicat in repetate randuri ca regulamentul forului legislativ nu poate fi mai presus de legea fundamentala. Dupa ore intregi de consultari, liderul grupului PSD de la Camera Deputatilor, Miron Mitrea, a iesit din sedinta si a spus ca nu are nimic impotriva ca Basescu sa jure in fata parlamentului in cursul serii, chiar daca procedura alegerii conducerii forului legislativ nici nu era declansata. In final, reprezentantii tuturor grupurilor parlamentare l-au programat pe Basescu la ora 21.00 pentru depunerea juramantului.

Soarta presedintiei Senatului, decisa de cateva voturi

Alegerea noului presedinte al Senatului a dat nastere ieri unei adevarate struto-camile politice. Daca pesedistii si candidatul lor, Nicolae Vacaroiu, se puteau baza pe voturile umanistilor lui Voiculescu, ale PRM si, probabil, ale catorva liberali, aliatii isi faceau alte calcule: 49 de voturi D.A., plus alte sapte ale senatorilor Blocului National Democrat, la care se adauga sprijinul UDMR. In aceste conditii, voturile grupului de unu-doi parlamentari PRM adunati in jurul senatorului Mihail Lupoi - cel care s-a pronuntat pentru colaborarea cu Alianta D.A. - au devenit esentiale pentru ambele parti.

Sprijin PUR pentru PSD la parlament, posibila sustinere pentru un guvern D.A.

Ora 15.00. Senatorii pesedisti si cei ai Aliantei PNL-PD sunt deja prezenti pe bancile Senatului, incercand sa para cat mai relaxati. Ambele parti asteptau insa cu sufletul la gura rezultatele ultimelor discutii purtate de catre cei care, de fapt, vor face jocurile - PUR si PRM. Umanistii termina mai repede. Decizia: "Noi vom vota cu domnul Vacaroiu, absolut tot grupul", declara liderul PUR, Dan Voiculescu, in timp ce colegul sau de partid, Codrut Seres, confirma faptul ca umanistii vor actiona similar si la nivelul Camerei Inferioare. In ceea ce priveste optiunile de formare a guvernului, surpriza insa. Liderul PUR a revenit ieri, declarand ca pentru formatiunea sa "nu este exclus sa sprijine formula de guvern propusa de Traian Basescu".

Peremistul Lupoi ar putea face jocurile

Urlete si tipete la sedinta de grup a PRM. Pe post de prim-tenor, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a carui voce razbate prin usile salii de sedinta. Tinta furiei sale, vicele Mihail Lupoi, "vinovat" de a fi propus ca partidul sau sa manifeste "consecventa fata de alegerea intrarii in PPE, care e partid de dreapta", in traducere libera, sa-l sprijine pe candidatul Aliantei D.A., Radu Berceanu. Propunerea l-a scos imediat din pepeni pe tribun. "Ma pui pe mine intr-o situatie umilitoare. De o luna traiesti intr-o grava eroare. Dle, lasa-ma sa fiu seful partidului. Nu ma sfida pe fata. Mie-mi datorezi doua mandate. Te-am trecut cu mana mea pe liste", a rezonat vocea tribunului, care si-a indreptat rapid tirul spre candidatii Aliantei D.A. la sefia Camerelor parlamentului.

Daca Mona Musca a fost considerata de tribun un fel de "vaduva a lui Mao Tze Dung", varianta aliata pentru Senat, Radu Berceanu, a fost catalogat "unul dintre cei mai corupti oameni din Romania", comparativ cu Vacaroiu, caruia nu ar avea ce sa-i reproseze. La un moment dat, exasperat de opozitia fatisa manifestata de Lupoi, liderul PRM a schimbat foaia, marsand pe teza intereselor partidului. "Faceti fiecare cum vreti. Dar dintre aceste doua rele, trebuie ales pe cel mai putin rau, unde nu e UDMR", a conchis tribunul. Se pare ca, in cele din urma, peremistii au votat sprijinirea social-democratilor. Intrebat la sfarsitul sedintei pe cine va sustine, Lupoi s-a aratat foarte rezervat. "Votul e secret... Eu fac parte inca din grup, nu m-au dat afara din Romania Mare si nici nu am plecat", a spus senatorul PRM.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.