Radio Romania si-a probat ieri, inca o data, slugarnicia fata de putere. Mai mult decit atit, radioul public a facut acest lucru incalcindu-si propriile norme de conduita jurnalistica stabilite pentru perioada campaniei electorale. Astfel, Adrian Nastase a fost lasat sa vorbeasca nestingherit. Presedintele PSD fusese invitat la Radio Romania in calitate de premier, pentru a comenta decesul lui Yasser Arafat. Nu s-a oprit insa la acest subiect, el fiind "rugat" din studio sa vorbeasca si despre masurile electorale.

In emisiunea Radiojurnal, de la ora 7.00, Victor Ionescu, unul dintre prezentatori (care este si sef peste acest radioprogram), l-a lasat pe presedintele PSD, Adrian Nastase, sa prezinte toate deciziile cu vadit caracter electoral luate de guvern cu o zi in urma, mai mult de 30 de secunde. Or, normele interne ale Radio Romania prevad, la punctul sapte, ca "stirile despre persoanele publice (lideri politici, ministri, primari, personalitati culturale, sportive si stiintifice) care candideaza in alegeri si care desfasoara pe timpul campaniei activitatile specifice functiilor pe care le indeplinesc vor fi scurte, iar declaratiile cu voce nu vor depasi 30 de secunde si nu vor contine mesaje electorale". Nu doar referirea la deciziile electorale ale guvernului a depasit limita celor 30 de secunde, ci si cea referitoare la moartea lui Arafat. Chiar daca ar fi considerat ca afirmatiile liderului PSD reprezinta "evenimente de interes public", Radio Romania a incalcat si punctul patru al acelorasi norme pentru ca nu a oferit, pe linga punctul de vedere al lui Nastase, si pe cel al opozitiei ori al societatii civile sau al unui analist. Desi l-am solicitat, nu am otinut un punct de vedere de la purtatorul de cuvint al Radio Romania.

"Vom completa aceste norme"

In replica, purtatorul de cuvint al Radio Romania, Atila Vizauer, ne-a declarat ca, dupa anuntarea decesului lui Arafat "l-am solicita pe primu-ministru care acceptat sa exprime" o pozitie "in direct in Radiojurnalul de la ora 7." Vizauer a adaugat ca "iIn mod firesc am folosit prilejul pentru a-i pune o intrebare si in legatura cu o problema de importanta nationala cum era decizia luata de guvern in seara precedenta. Procedind astfel ne-am coformat legii (...) care precizeaza expres: "candidatii care detin functii publice pot aparea in emisiuni informative numai in probleme legate de exercitarea functiei lor". Normele interne ale SRR referitoare la campania electorala nu au prevazut situatii de acest gen care au caracter execptional si de unicitate. Constatind situatia creata vom completa aceste norme pentru a putea raspunde unor asemenea situatii".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.