Majoritatea cetatenilor austrieci se opune unei noi extinderi a Uniunii Europene, releva un sondaj Eurobarometru, publicat recent la Viena si preluat de Rompres. Potrivit sondajului, numai 31% din repondenti s-au pronuntat in favoarea unei viitoare extinderi a comunitatii statelor europene, aderarea Romaniei la spatiul european - de altfel incurajata de publicul european in proportie de 45% - reunind optiunile favorabile a doar 17% din persoanele chestionate, respectiv cu 4% mai putin decat sprijinul acordat candidaturii Bulgariei la UE.

In ceea ce priveste Turcia, doar unul din 10 austrieci s-a exprimat in favoarea includerii ei in comunitatea statelor europene, spre deosebire de Croatia, care a reunit voturile favorabile a 45% din persoanele chestionate. Austria va prelua Presedintia UE la 1 ianuarie 2006, recastigarea increderii cetatenilor in Uniune numarandu-se printre prioritatile anuntate recent de ministrul de Externe, Ursula Plassnik.

"Traim o criza de incredere in Europa, de aceea obiectivul nostru prioritar este sa intarim increderea cetatenilor in Uniunea Europeana," a afirmat, luni, oficialul austriac, in deschiderea reuniunii de cinci zile a diplomatilor austrieci. Totodata, agenda viitoarei Presedintii austriece va include dezbaterile privind viitorul UE si negocierile legate de bugetul comunitar pentru 2007-2012, a adaugat ministrul Plassnik, nominalizand Balcanii de Vest si Orientul Mijlociu drept principalele prioritati de politica externa europeana.

Tratatul de aderare a Romaniei, pe masa legislativului maghiar

Parlamentul de la Budapesta va incepe procedurile de ratificare a Tratatului privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in aproximativ doua saptamani, a declarat, ieri, secretarul de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe ungar, Andras Barsony, cu ocazia unei intrevederi cu premierul Calin Popescu Tariceanu, la Palatul Victoria. "Ratificarea Tratatului de Aderare la UE este o prioritate pentru Romania in acest moment," a subliniat seful Executivului de la Bucuresti intr-un comunicat transmis de Biroul de presa al Guvernului.

Cei doi oficiali au discutat si despre pregatirea sedintei comune a celor doua guverne, care va avea loc in luna octombrie la Bucuresti. "Este important ca la aceasta sedinta sa ne concentram pe agenda europeana care leaga cele doua tari. Obiectivul nostru este sa identificam si sa lansam proiecte comune de dezvoltare, cum ar fi cele legate de infrastructura, in conditiile in care Ungaria este membra a UE, iar Romania se pregateste sa primeasca acest statut in 2007," a mai precizat premierul Tariceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.