Basescu: exista institutii in Romania care blocheaza reformele pentru a nu-si pierde privilegiile

Marea Neagra poate deveni o zona de conflict deschis, a avertizat ieri presedintele Traian Basescu la seminarul "Noua Europa: Cine se teme de democratizare", organizat la initiativa Asociatiei studentilor din Facultatea de Stiinte Politice a SNSPA. "Romania isi propune sa traga continuu un semnal de alarma catre statele democratice ca in zona Marii Negre trebuie intervenit cu instrumentele democratiei, inainte ca aceste conflicte inghetate sa se transforme in razboaie regionale. Razboaiele regionale creeaza probleme sociale extreme, insecuritate pentru statele din vecinatatea zonelor de conflict si provoaca, mai ales, blocarea dezvoltarii si evolutiei pozitive a zonei", a spus Traian Basescu.

Democratizarea statelor ex-sovietice, in interesul Romaniei

El a afirmat ca Romania este obligata de interesele securitatii ei sa promoveze, in toate structurile internationale din care face parte, democratizarea statelor ex-sovietice la Marea Neagra. "Nu este suficient ca alegerile intr-un stat fost totalitar sa fie castigate de politicieni democratici, pentru ca structurile totalitare continua sa lucreze sub acesti politicieni invingatori", a afirmat seful statului.

In opinia sa, lideri precum Viktor Iuscenko, presedintele Ucrainei, si Mihail Saakasvili, presedintele Georgiei, trebuie sprijiniti de statele din UE si NATO mai ales din punct de vedere financiar si uman pentru a putea face o reforma reala in institutiile statului obisnuite cu mentalitatile comuniste.

Seful statului a dat exemplu experienta Romaniei, care, desi dupa 1990 a avut regimuri democratice, a reusit sa uimeasca Europa Occidentala prin "repetarea periodica a unor evenimente de tipul mineriadelor, ce au putut avea loc deoarece institutiile de forta ale statului nu au avut interesul opririi lor". In opinia sa, "tranzitia spre democratie a fostelor state comuniste se incheie atunci cand ce scrie in lege se intampla si in realitate, cand s-a produs un declic in mintea tuturor oamenilor din institutiile statului prin care sa constientizeze ca lucreaza pentru interesele populatiei si nu impotriva lor".

"Nu voi fi invins/castigat de structuri"

In acest context, presedintele a promis ca la finalul mandatului sau nu va ajunge in situatia de a se recunoaste invins de structuri. "Nu voi fi un presedinte care sa declare, la finalul mandatului, ca am fost invins/castigat de structuri", a spus Basescu. El recunoscut ca este o mare diferenta intre a castiga alegerile si a avea de fapt puterea. "In Romania exista institutii si structuri care blocheaza reformele pentru a nu-si pierde privilegiile. Spre exemplu, Ministerul de Interne a fost invatat sa aiba controlul asupra vietilor populatiei si nu va renunta cu usurinta, pentru ca nu stie sa faca altcumva.

Diferenta dintre structurile pentru putere in regimurile totalitare si cele democrate este ca in primele aceste structuri lucreaza impotriva cetateanului, in timp ce intr-o democratie ele functioneaza pentru cetatean".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.