UE si Franta isi vor respecta angajamentele asumate

"Votul din 29 mai (referendumul asupra Constitutiei europene) a tradus in evidenta sentimentul pe care poporul il are in majoritate, acela ca nu mai recunoaste Europa imaginata de catre parintii sai fondatori (...). Trebuie sa discutam deschis despre viitoarele cereri de extindere care s-ar putea prezenta. Nu este nici o indoiala: concetatenii nostri au vrut sa marcheze, prin votul din 29 mai, o reala preocupare in raport cu aceste adeziuni care au putut sa li se para ca o fuga inainte. Alte extinderi, in absenta unor noi modalitati de functionare si fara adaptarea obiectivelor pe care ni le-am fixat, ridica aceleasi rezerve. Aceasta atentionare trebuie luata in considerare".

Cu aceste cuvinte, Phillippe Douste Blazy, ministrul francez al Afacerilor Externe, a lasat sa cada ghilotina peste subiectul extinderii UE. Tema se afla deja in germene in discursul presedintelui Chirac, din ziua precedenta si a devenit cat se poate de explicita in discursurile ministrilor, care au deschis lucrarile de ieri ale Conferintei ambasadorilor Frantei.

Prin urmare, prima consecinta a votului din 29 mai este suspendarea extinderii UE, pana la noi ordine. Din fericire, Romania a avut timp sa se agate de ultimul vagon, pentru ca Blazy, ca si Jacques Chirac, a asigurat ca UE si Franta isi vor respecta angajamentele asumate pana in prezent.

Tratatul constitutional nu va fi renegociat

Chiar mai categorica a fost Catherine Colonna, ministrul pentru Afaceri Europene, pentru care "a fi ministru al Afacerilor Europene inainte si dupa 29 mai, sunt doua lucruri complet diferite". Ea a confirmat ca Tratatul constitutional nu va fi renegociat si nu va fi resupus referendumului in Franta. In sfarsit, a constatat ca Tratatul de la Nisa, pe baza caruia functioneaza Uniunea largita, este nefunctional. O radiografie a crizei pe care o traverseaza UE, si care pare fara iesire, dar in fata careia Franta nu doreste sa coboare bratele.

Una dintre solutii este tocmai deschiderea, in sfarsit, a dezbaterii asupra granitelor geografice ale Europei. "Contrar a ceea ce unii lasa sa se inteleaga, extinderea a fost o alegere cantarita si responsabila. Era de asemenea un imperativ istoric dupa caderea zidului Berlinului (...) Procesul trebuie sa continue la nesfarsit? Desigur ca nu. De aceea, Europa trebuie sa se confrunte cu chestiunea decisiva a identitatii sale, care nu este una pur si simplu geografica."

Colonna a reconfirmat respectarea angajamentelor Frantei : "Tratatele de adeziune ale Romaniei si Bulgariei au fost semnate la 25 aprilie si aceste tari ni se vor alatura curand, atata vreme cat se conformeaza angajamentelor asumate. Franta va veghea indeaproape la respectarea integrala a angajamentelor asumate de insesi tarile candidate. Doresc de asemenea ca si Comisia Europeana sa fie cat se poate de vigilenta si obiectiva in evaluarea pe care o va face asupra progreselor realizate".

Dupa liniile de conduita trasate de catre ministri, ambasadorii Frantei s-au reunit pe mese de lucru, urmand sa aduca raspunsuri concrete. Aproape toate reuniunile graviteaza in jurul spinoasei chestiuni a viitorului UE.

Fair Press


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.