Curtea de Conturi a descoperit cum isi batea joc presedintele CJ Vrancea de banii publici

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, este acuzat de Curtea de Conturi ca a cauzat un prejudiciu de 23 de miliarde de lei vechi prin licitatii trucate, lucrari acordate pe criterii clientelare, contracte fara licitatie sau pietruiri de drumuri-fantoma.

Cele mai grave nereguli gasite in "ograda" lui Oprisan vizeaza deturnarea unor sume de bani din imprumuturi externe. In urma controlului Curtii de Conturi pentru descarcarea de gestiune pe 2004, care a durat trei luni, a rezultat un raport de 550 de pagini, care a fost trimis PNA.

Valutistii de la consiliul judetean

Cea mai grava neregula care-i este atribuita lui Marian Oprisan vizeaza modul in care s-au cheltuit 1,9 milioane dolari pentru pietruirea unor drumuri rurale. Banii fac parte dintr-un imprumut extern de 50 milioane dolari, contractat de Ministerul Transporturilor, si i-au fost trimisi lui Oprisan de Miron Mitrea, pentru pietruirea si reabilitarea a 41 de drumuri.

CJ Vrancea a efectuat schimbul valutar si plata catre firmele executante printr-un cont deschis la BancPost Focsani, unde este director consilierul judetean PSD Geta Nedelcu. Dupa cum arata raportul Curtii de Conturi, "pentru sumele in lei obtinute prin schimbul valutar al celor 1.900.000 dolari, CJ Vrancea trebuia sa efectueze operatiunile printr-un cont deschis la Trezoreria statului". In urma schimbului valutar s-au obtinut 63 de miliarde de lei. "Asupra acestor disponibilitati in lei, organele fiscale nu au fost in masura sa actioneze operativ pentru recuperarea obligatiilor fiscale restante pe care le-au inregistrat societatile care au executat lucrari", se arata in raport. Marian Oprisan si trei directori din subordine au refuzat sa dea explicatii.

Cum s-au pietruit drumuri-fantoma

Potrivit Curtii de Conturi, fondurile nu au fost utilizate in totalitate pentru finantarea lucrarilor din proiect, iar cateva lucrari de peste 100.000 de euro au fost "sparte" pentru a se evita licitatiile. Inspectorii au constatat ca CJ Vrancea a acceptat si achitat lucrari in valoare de 9 miliarde lei pentru 17 drumuri care nu au fost executate in realitate. Beneficiari au fost, printre altii, firmele lui Corneliu Prunache, cunoscut ca "omul de casa" al lui Oprisan, si a fostului consilier judetean PSD Cornel Anghel.

Inspectorii au descoperit "denaturarea" licitatiilor si plati ilegale de peste 14 miliarde de lei. In raport sunt facuti raspunzatori Marian Oprisan, vicele Mircea Diaconu, directorul executiv Valeria Teodorescu, cei patru functionari care au urmarit lucrarile si primarii din 11 localitati unde s-au realizat drumurile fantoma.

Oprisan & Co au muncit... 110 ore pe zi

Raportul a evidentiat faptul ca o mare parte a licitatiilor organizate de CJ Vrancea in anul electoral 2004 au fost trucate, iar lucrari de zeci de miliarde de lei au ajuns la firmele agreate. Oprisan si cativa functionari apropiati au luat aproape 3 miliarde lei din prezenta in comisiile de licitatii, bani pentru care ar fi trebuit sa munceasca intre 110 si 120 de ore pe zi. Inspectorii financiari au mai descoperit ca 2,4 miliarde de lei din fondurile pentru drumuri au fost achitati unor functionari publici ca indemnizatii pentru participarea in comisii de analiza si evaluare a ofertelor, desi legea le interzice acestora sa desfasoare alte activitati remunerate in cadrul institutiilor publice.

De acesti bani nu a beneficiat doar Oprisan, ci si Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu si Raluca Dan, sefa de cabinet a lui Marian Oprisan. Presedintele si vicepresedintele CJ Vrancea au mai primit ilegal 235 milioane de lei din banii publici, in calitate lor de sefi ai Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica. Neregulile depistate sunt asimilate faptelor de coruptie, iar Tribunalul Vrancea urmeaza sa hotarasca cine si cati bani trebuie sa returneze.

Afaceri de familie

Afacerile cu administratia locala au adus bani frumosi si familiilor subalternilor lui Oprisan. Potrivit inspectorilor financiari, Ioan Harabagiu, tatal Ralucai Dan (sefa Directiei de Relatii Interne si Internationale), a prosperat prin cele trei firme care au incheiate contracte cu CJ - Harions Serv SRL, Harions Data SRL si Harion Prod SRL. Camera de Conturi a scos la iveala ca Top Media SRL, patronata de fratele directorului economic Valeria Teodorescu, a castigat lucrari de reabilitare a drumurilor in valoare de 4 miliarde de lei. Din comisiile de licitatie au facut parte atat Raluca Dan, cat si Valeria Teodorescu, desi erau incompatibile.

Raportul a mai scos la iveala si faptul ca Oprisan incheia contracte de mediatizare pe banii CJ Vrancea pentru propria imagine pozitiva in presa. Curtea de Conturi a gasit plati ilegale catre televiziunile Diplomatic TVR Press Focsani si Atlas TV de 540 de milioane, pentru osanalele ridicate baronului. Tot din bani publici, CJ Vrancea achita facturile PSD, iar ziarele locale aproape nu mai faceau diferenta intre comenzile primite de la PSD sau de la CJ.

Baronul se da oprimat politic

Dupa cum arata raportul, Oprisan s-a ferit sa-si puna semnatura pe documente care l-ar fi putut incrimina, in locul sau aparand autograful vicepresedintelui Mircea Diaconu. Acesta are 75 de ani si, potrivit unor apropiati de-ai sai, sufera de o boala incurabila, dar ar putea fi tras la raspundere. Oprisan a reactionat dur fata de concluziile Curtii de Conturi. Dupa ce l-a acuzat pe directorul Ion Petrea ca vrea sa-l bage in puscarie, seful CJ a cerut demiterea acestuia si a amenintat ca da in judecata Camera de Conturi, "pentru gravele abuzuri pe care le-a comis in timpul controlului de la consiliul judetean". Oprisan sustine ca nu s-a produs nici un prejudiciu in gestionarea banului public.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.