Cele doua tabere din CNSAS isi disputa de-acum ultimele diferende. Colegiul in actualul format mai are aproximativ opt luni de viata, intrucat la sfarsitul lunii martie 2006, legal, isi incheie mandatul.

Pana atunci, reprezentantii Colegiului spera sa se modifice legea privind deconspirarea fostei Securitati ca politie politica, astfel incat sa fie prelungit mandatul actualei conduceri. Potrivit legii, "mandatul poate fi reinnoit o singura data".

Pana in martie anul viitor, membrii Colegiului si toti angajatii CNSAS au agenda ocupata. Ei trebuie sa incheie demersurile de identificare a securistilor care acum ocupa posturi de judecatori, procurori ori magistrati asistenti. Pachetul "Macovei", care contine aceste prevederi, creioneaza o reimpartire a Colegiului in doua tabere.

Pe de-o parte, Claudiu Secasiu sustine ca avem de-a face cu o lustratie in sistemul judiciar. El spune ca "sita va fi deasa", astfel ca nu vor scapa ochiului vigilent al CNSAS colaboratorii si agentii fostei Securitati care au in prezent posturi inclusiv la Curtea Constitutionala.

Gheorghe Onisoru sustine insa ca nu a inteles exact prevederile legii. Secretarul Colegiului, Ladislau Csendes, spune de asemenea ca trebuie sa mai studieze legile si chiar se intreaba daca nu cumva trebuie sa aplice prevederile mai vechi ale legii privind deconspirarea fostei Securitati ca politie politica.

O astfel de decizie ar ingreuna identificarea si nominalizarea securistilor. Csendes sustine ca judecatorii si magistratii nu s-au grabit sa completeze declaratiile pe proprie raspundere prin care sa-si asume apartenenta ori neapartenenta la fosta Securitate ca agenti sau colaboratori. Mai au inca o luna in care sa stea fata in fata cu propriile constiinte si sa delibereze


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.