Extrem de "utila" institutie a parlamentului a inghitit pe perioada verii alte zeci de miliarde de lei doar pentru ca deputatii si senatorii sa poata dormi sesiuni in sir in fotolii noi, sa-si plimbe pantofii de firma pe covoare moi sau sa aiba un decor adecvat atunci cand se fac de ras la televizor. Imbunatatirea conditiilor de somn ale deputatilor va costa aproape doua milioane de euro, bani cu care s-ar fi putut reconstrui 58 de case pentru tot atatea familii de romani lasate pe drumuri de inundatii.

Conducerea Camerei a investit in aceasta vara peste 60 miliarde de lei vechi, respectiv peste 1,6 miliarde de euro, pentru introducerea sistemului de vot electronic, pentru schimbarea mochetelor si a fotoliilor din sala de sedinta. Planul de investitii prevede si introducerea unui sistem informatizat complex care sa cuprinda, pe langa tabela de vot electronic, sonorizare performanta, comunicatii video si de date. De asemenea, deputatii vor putea accesa pe Internet proiecte de lege aflate pe agenda zilei, fiecare banca fiind dotata cu cate un computer. Nu in ultimul rand, din sesiunea de toamna ar trebui sa fie "lansat" si canalul tv al Camerei Deputatilor, dezbaterile putand fi preluate si de alte posturi tv.

In timp ce mii de sinistrati vor dormi la iarna sub cerul liber, Parlamentul a cheltuit bugete uriase pentru huzurul "locatarilor" din Casa Poporului

Desi alesii neamului sunt plecati in vacanta, extrem de utila institutie a parlamentului a inghitit pe perioada verii alte zeci de miliarde de lei doar pentru ca deputatii si senatorii sa poata dormi sesiuni in sir in fotolii noi, sa-si plimbe pantofii de firma pe covoare moi sau sa aiba un decor adecvat atunci cand se fac de ras la televizor.

Cum camasa e mai aproape decat haina, parlamentarii s-au gandit mai degraba la huzurul lor, decat la realocarea acestor sume pentru sinistratii din intreaga Romanie care au toate sansele sa petreaca iarna sub cerul liber. Numai somnul dulce al deputatilor in cladirea care alta data se numea, ironic, Casa Poporului, va costa aproape doua milioane de euro, bani cu care s-ar fi putut reconstrui 58 de case pentru tot atatea familii de romani lasate pe drumuri de inundatii.

Sesiunea parlamentara de toamna bate la usa, asa incat muncitorii de la Casa Poporului (pardon, Palatul Parlamentului) muncesc zi si noapte pentru finalizarea lucrarilor de la sediul Senatului si pentru amenajarea si retehnologizarea spatiilor destinate Camerei Deputatilor. Graba este destul de mare, pentru ca senatorii pretentiosi se vor muta in casa noua inca de la inceputul lui septembrie si totul trebuie sa fie pus la punct, cu atat mai mult, cu cat alesii s-au plans in tot acest interval ca incaperile sunt prea inguste, ca nu au suficiente lifturi sau ca toaletele sunt amplasate la o distanta prea mare de birourile parlamentare. Daca la Senat, luxoasa sala de sedinte este gata, deputatii vor trebui sa isi invinga claustrofobia si sa desfasoare primele sedinte ale sesiunii in Sala "Alexandru Ioan Cuza", intr-un provizorat care va dura pana ce muncitorii vor termina lucrarile de renovare si de montare a noilor instalatii electronice din traditionala aula a plenului.

Aproape doua milioane de euro pentru somnul dulce al deputatilor

Conducerea Camerei a investit in aceasta vara peste 60 miliarde de lei vechi, respectiv peste 1,6 miliarde de euro, numai pentru introducerea sistemului de vot electronic, pentru schimbarea mochetelor si a fotoliilor din sala de sedinta, gandindu-se, probabil, ca, daca alesii tot obisnuiesc sa doarma in timpul dezbaterilor, macar sa beneficieze de niste scaune mai confortabile. Lucrarile dureaza mai mult pentru ca planul de investitii prevede si introducerea unui sistem informatizat complex care sa cuprinda, pe langa tabela de vot electornic, sonorizare performanta, comunicatii video si de date, astfel incat deputatii sa poata lua cuvantul sezand hopa in noile lor fotolii, fara a mai fi nevoiti sa faca drumul obositor pana la tribuna. De asemenea, ei vor putea accesa pe internet proiecte de lege aflate pe agenda zilei, fiecare banca fiind dotata cu cate un computer. Numai introducerea sistemului de vot electronic la Camera Deputatilor - cel mai modern cu putinta - a costat bugetul un milion de euro, bani care ar fi putut fi cheltuiti in cu totul alte scopuri.

Nu in ultimul rand, din sesiunea de toamna ar trebui sa fie "lansat" si canalul tv al Camerei Deputatilor, dezbaterile putand fi preluate si de alte posturi tv. Alesii au aruncat alte 50 miliarde de lei pe... raschetarea parchetului.

Mocheta si tehnologia fac cat 58 de case noi

Investitiile au fost prevazute in bugetul Camerei Deputatilor pe anul in curs, buget care se ridica la 260 miliarde de lei. In sesiunea din primavara, deputatii au cheltuit circa 50 miliarde de lei, suma fiind mai mica decat costurile lucrarilor de retehnologizare de pe perioada verii.

Cele aproape doua milioane de euro cheltuite pentru huzurul deputatilor ar fi putut fi mult mai de folos romanilor sinistrati din diverse zone ale tarii. Un calcul simplu arata ca banii ar fi ajuns pentru reconstructia a peste 58 de case. Dupa inundatiile din Banat, guvernul a alocat de la buget circa 20 milioane de euro, la care se adauga peste patru milioane de euro din fonduri ale Ministerului Transporturilor, pentru reconstructia a 700 de case. Asta, in timp ce sinistratilor din Moldova li s-a spus clar sa nu se astepte la noi locuinte in acest an.

Birourile personalului de la Senat nu sunt nici ele gata, suma investita aici ridicandu-se la 100 miliarde de lei numai in acest an. In total, din 1992, amenajarea noului sediu al Senatului a costat 800 miliarde de lei vechi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.