Romania s-a inteles cu Irakul sa recupereze aproape un miliard de dolari din cele 2,5 miliarde datorate. PSD este insa de parere ca irakienii au bani si ca acestia ar prinde bine pentru inundatiile din ultima vreme.

Gestul Ministerului Finantelor de a sterge datoriile Irakului a stirnit reactii dure din partea opozitiei, care l-a exploatat politic. Presedintele PSD, Mircea Geoana, l-a apreciat drept "o actiune intolerabila", intrucit "totul s-a facut fara nici un fel de consultare politica si publica, fara prezentarea motivatiilor pe care guvernul le-a avut". La rindul sau, Adrian Nastase considera ca "ceea ce s-a intimplat acum este o greseala, pentru ca Romania avea nevoie de resurse financiare pentru problemele urgente, or, o iertare de datorie si o esalonare pentru 23 de ani cu perioada de gratie de 4-5 ani este inadmisibila".

Exemplul Suediei

Practica iertarii a unei parti din datorii, in cazul debitorilor care nu pot sau nu vor sa le achite, este larg raspindita. Principiul este ca suma recuperata, oricit de mica ar fi, este mai buna decit nimic. De acest tratament a beneficiat si Romania, in cazul datoriei pe care o avea fata de Suedia. Chiar daca, initial, suedezii ne-au pretins mai mult de trei miliarde de dolari, s-au multumit in cele din urma cu 120 de milioane, platibili in patru transe.

Petrol contra creanta

In cursul negocierilor purtate dupa ridicarea embargoului, irakienii fie au refuzat sa plateasca, fie au cerut sa le fie sterse 80-90% din datorie. In plus, irakienii nu recunosteau decit 1,1 miliarde de dolari din datorie. Partea romana avea pretentii pentru 1,7 miliarde, la care se adaugau dobinzi de inca 800 de milioane. Guvernarea PSD a reusit sa obtina promisiunea unor compensari in natura, sub forma de titei sau de concesiuni petrolifere.

Datorie cit sase PIB-uri

Acordul cu partea romana a venit in urma unei intelegeri similare perfectate intre Irak si tarile membre ale Clubului de la Paris. Acestea au fost de acord sa renunte la 80% din creanta asupra Irakului, principalul motiv fiind ca banii sint imposibil de recuperat integral. Irakul avea datorii de 120 de miliarde de dolari, adica de sase ori produsul intern brut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.