Pentru a fi rezolvata criza politica de la nivelul Guvernului, Calin Popescu Tariceanu trebuie schimbat cu Theodor Stolojan, iar ministrii ineficienti remaniati, este concluzia unui sondaj realizat de Grupul de Studii Sociale 2000, in perioada 5-11 august, la comanda Multimedia Political Communication.

Potrivit studiului, 36,9% dintre respondenti sustin ca ministrii Mircea Cinteza, Sulfina Barbu, Vasile Blaga, Ionut Popescu, Gheorghe Flutur si Monica Macovei sunt cei mai ineficienti si trebuie schimbati din functie, iar 31,9% se pronunta pentru inlocuirea primului ministru pentru a se pune capat crizei. Cu cine ar trebui schimbat Tariceanu? 51,7% din cei care au avut aceasta parere spun ca Theodor Stolojan este solutia, 20,1% pronuntandu-se pentru Adrian Nastase. 88,7% dintre cei chestionati spun ca revenirea lui Stolojan in viata politica e un lucru bun, 57,6% considerand ca decizia este a sa, iar 42,4% ca ea s-a datorat dorintei lui Traian Basescu.

Stolojan este vazut si drept cea mai potrivita personalitate care sa conduca PNL (40,5%), in timp ce voturile pentru Calin Popescu Tariceanu (20,4%) scad cu 19%.

CONFLICT

Cei mai multi dintre romani (56,2%) nu sunt in continuare de acord cu alegerile anticipate, in schimb, o contradictie, 58,5% considera ca Tariceanu a gresit cand a renuntat la demisie. In spatele intentiei premierului de a demisiona a stat presedintele Basescu, spun 57,5%, iar cei doi se afla acum in conflict (42,42%). Cota de incredere a premierului scade cu trei procente.

INUNDATII

Traian Basescu a iesit cu o imagine pozitiva din criza inundatiilor, activitatea sa in rezolvarea acesteia fiind apreciata drept buna si foarte buna de 63,4% dintre respondentii sondajului, in timp ce 54,8%, spun ca premierul Tariceanu a avut o activitate proasta si foarte proasta. Vinovatia pentru dezastru este atribuita administratiilor locale (35%), pe locul doi situandu-se Guvernul Nastase (24,5%) si abia pe trei actualul Guvern (19,3%).

PD, IN SCADERE

Alianta D.A. este in scadere cu trei procente fata de luna iulie, in timp ce PRM creste cu patru, iar PSD cu doua. Astfel, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, ADA ar inregistra 45,78%, PSD 32,93%, iar PRM 13,83%. Celelalte partide se situeaza sub pragul de 5%, de care se apropie doar UDMR (4,65%).

Criza alegerilor anticipate a determinat o inversare a raporturilor de forta intre PD si PNL in cadrul Aliantei. Daca cele doua partide ar candida separat, PD ar obtine 38,8% din voturile sustinatorilor Aliantei, iar PNL 37,2%, in conditiile in care cu o luna in urma raportul era de 54,3 % la 28,6%. Acum PNL este considerat cel mai puternic partid in cadrul ADA, cu 29,8% fata de 22,9% in iulie, iar PD scade de la 54,55% la 35,9%. Totodata increderea in PNL (32,3%) este mai mare decat in PD (30%).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.