Democratii au taxat ieri „amnezia“ premierului Tariceanu, care a pretins ca renuntarea la propria-i demisie s-ar fi bucurat de sprijinul si votul celor din Consiliul National de Coordonare (CNC) al Aliantei DA. In paralel, liberalul Flutur sufera de aceeasi „boala“ ca cea a premierului.

In realitate, la acea vreme democratii s-au chinuit vreo cinci ore sa-l aduca pe Tariceanu pe fagasul anticipatelor, in timp ce o buna parte din membrii de marca ai PNL, inclusiv Gheorghe Flutur, erau nemultumiti de decizia luata de catre liderul lor ale carui oscilatii repetate pe aceasta tema loveau in credibilitatea si imaginea partidului.

La ora actuala, Flutur se leapada de propriile declaratii facute atunci in sprijinul declansarii anticipatelor, invocand dupa modelul premierului, spectrul inundatiilor. "Am fost la momentul respectiv adeptul alegerilor anticipate si, vazand ce se intampla astazi, sovaiala pe scena politica, trebuie sa spun ca am avut dreptate, dar trebuie inteles si momentul la care s-a facut aceasta abatere de la anticipate, pentru ca au venit inundatiile", declara ieri cel care cu numai o zi inainte de renuntarea la gestul demisiei critica, in Revista "22", folosirea inundatiilor ca pretext pentru amanarea anticipatelor.

"Deci daca cineva acum, ca sa scape de anticipate, aduce lucrurile in zona inundatiilor, nu poate sa abordeze decat intr-un mod imoral lucrurile", sublinia in ziua de 18 iulie ministrul liberal al Agriculturii. Pus fata in fata cu propriile sale declaratii, Flutur a dat ieri din colt in colt pana a gasit solutia salvatoare; recomandarile facute de catre oficialii de la Bruxelles de gasire a unui alt moment propice anticipatelor.

"Au fost argumente clare de la Bruxelles care ne-au atentionat ca nu este bine sa ne jucam cu anticipatele sau ca nu sunt potrivite si ar fi in pericol aderarea Romaniei la UE. Evident, ni s-au spus la acea vreme de catre premierul Tariceanu. Cand s-a intors, a spus aceste argumente (...) a avut o explicare la acel moment", a afirmat Flutur.

Intrebat care a fost atitudinea CNC-ului fata de revenirea premierului asupra deciziei de demisie, ministrul sustine ca membrii acestui organism au sprijinit noua pozitie. "Nu, a fost o atitudine solidara cu premierul atunci in Alianta. Eu am participat... In Alianta nu se voteaza, in Consiliul de Conducere al Aliantei, ci se iau deciziile prin consens. Si acest lucru s-a intamplat in acea zi.

Erau de fata si colegii de la PD... A fost o atitudine solidara pentru acel punct de vedere, insa, evident, fiecare din formatiuni... Am avut o problema acasa, cu partidul nostru, pentru ca aveam o alta decizie luata in forurile competente. Aici au aparut nemultumirile care au creat anumite unde", a mai explicat Flutur.

"La acel CNC eram vreo patru din partea Partidului Democrat, iar cel mai vehement in a-l convinge pe domnul Tariceanu de necesitatea demisiei am fost eu. L-am avertizat ca nu o sa mai apuce sa mai fie in fruntea Guvernului pana in toamna", a declarat democratul Radu Berceanu.

Senatorul PD a combatut ideea existentei unui consens al CNC-ului asa cum lasa sa se inteleaga Tariceanu si Flutur. "Domnul Flutur minte si imi pare rau. Ar fi bine sa stea in banca lui. Cel putin eu unul nu am fost de acord. I-am atentionat ca o hotarare a CNC se ia numai prin consens si cel putin votul meu nu-l au, asa ca de unde consens?", a precizat Berceanu.

PNL grabeste remanierea

Comitetul Executiv al PNL s-a intrunit ieri seara la sediul partidului din Aviatorilor pentru a incerca sa rezolve situatia limita in care a fost pus premierul Calin Popescu Tariceanu de declaratiile lui Traian Basescu. Una dintre solutiile propuse era punerea lui Tariceanu sub autoritatea Delegatiei Permanente pentru ca agenda Guvernului si orice decizie a premierului sa treaca prin organismul PNL si sa fie aprobate de acesta.

Conducerea PNL urma sa propuna si o intalnire cu presedintele Basescu in cursul careia acesta sa-i nominalizeze pe coruptii la care s-a referit, iar premierul sa fie astfel silit sa ia masuri impotriva lor. Unul dintre ministrii pe care liberalii l-ar dori schimbat este chiar Codrut Seres la care s-a referit fara a da nume si presedintele Basescu. De altfel, conducerea PNL doreste remanierea cat mai rapida Guvernului pentru a spala Executivul de acuzatiile de coruptie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.