El a fost recomandat d-nei Macovei si de avocatul lui Dinu Patriciu. Unul dintre posibilii adjuncti ai sefului PNA, Mircea Zarie, a tinut la sertar dosarul Flota.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat, ieri, oficial, propunerea sa privind numirea lui Daniel Marius Morar in functia de procuror general al Parchetului National Anticoruptie. In numarul de ieri, ziarul Gandul a prezentat activitatea si principalele dosare solutionate de catre procurorul clujean: deputatul PSD Gabriel Bivolaru; Mircea Hosu, prim-vicepresedintele Bancii Dacia Felix; judecatorul Burzo Viorel; presedintele de la Cibela Group, Viorel Popa etc.

Ieri insa, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Justitiei a trebuit sa explice de ce a ales pentru o asemenea functie un magistrat care ar putea fi santajabil, ca urmare a faptului ca are la activ un mare rateu. Astfel, viitorul sef al PNA a dispus arestarea si trimiterea in judecata a lui Liviu Ciupe, vicepresedinte PD si fost presedinte al Regiei de Drumuri si Poduri Cluj. Ciupe a stat arestat cateva luni si a fost achitat, definitiv, de catre instanta, dupa care a dat in judecata statul roman si a obtinut despagubiri de 1,4 miliarde de lei.

Acum, statul, prin Ministerul Finantelor, poate formula actiune in regres impotriva procurorului Daniel Morar pentru a-si recupera banii. Reamintim cititorilor faptul ca si fostul sef al PNA, Ioan Amarie, a fost numit in aceeasi functie, desi avea un trecut la limita penalului, fiind autorul unui accident mortal de circulatie. Revenind insa la procurorul Morar, Monica Macovei a explicat ca, dupa ce Liviu Ciupe a fost achitat, Parchetul a facut o analiza si ca nu s-a putut retine o culpa a procurorului in legatura cu arestarea si cu achitarea.

"Haideti sa ne obisnuim cu ideea ca exista si achitari si nu intotdeauna sunt imputabile procurorului sau judecatorului. La momentul arestarii, probele contineau indicii de vinovatie pentru luarea masurii arestarii" - a mai precizat Macovei. Ministrul Justitiei a mai declarat ca procurorul Daniel Morar este un bun profesionist, are calitati de manager, este o persoana corecta si integra, care nu se va lasa influentata de factorul politic.

Daniel Morar i-a fost recomandat Monicai Macovei si de catre avocatul Ovidiu Budusan, avocatul lui Dinu Patriciu. Ovidiu Budusan, fost procuror, sanctionat disciplinar, a fost aparat in actiunea disciplinara chiar de catre Monica Macovei. Surse judiciare ne-au declarat ca numele lui Budusan este vehiculat ca posibil inlocuitor al procurorului general Ilie Botos. Azi, Sectia de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii il va audia pe viitorul sef al PNA, urmand sa acorde un aviz consultativ inainte ca presedintele Traian Basescu sa il numeasca in functie.

Monica Macovei a amanat cu o luna de zile numirile pentru functiile de adjuncti ai sefului PNA, sefi de sectii in PNA si sefii de sectii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. In acest timp, toti procurorii si judecatorii care indeplinesc conditiile prevazute de lege si care doresc sa ocupe aceste functii vacante pot sa depuna aplicatii, dupa care vor fi intervievati de catre ministrul Justitiei, urmand ca - in cursul lunii septembrie - sa faca nominalizarile.

Pana atunci insa, pe functiile vacante vor fi numiti, cu delegatie pe 30 de zile, sefi interimari. Astfel, unul dintre adjunctii sefului PNA va fi procurorul Mircea Zarie, despre care - in cursul aceleiasi conferinte de presa de ieri - s-a spus ca a tinut la sertar, in urma cu ani de zile, dosarul Flota. Monica Macovei a declarat ieri ca nu cunostea acest amanunt din cariera profesionala a lui Zarie.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.