Dupa o monitorizare de peste doi ani, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a ajuns la concluzia ca institutiile cu rol de a preveni, combate si sanctiona faptele de coruptie sunt lipsite de transparenta, ineficiente in solutionarea dosarelor si lipsite de vointa de a aplica legea. Toate acestea au fost adunate intr-un raport, intitulat sugestiv "Impreuna impotriva coruptiei". In cadrul unui proiect demarat in 2004, CRJ si-a propus sa fructifice informatiile privind cazurile de coruptie mediatizate si sa le urmareasca pana la solutionare. Astfel ca Centrul de Resurse Juridice a transmis 8 sesizari oficiale institutiilor competente ale solutiona. Rezultatul a fost previzibil: s-au primit doar trei raspunsuri.

Averea lui Dan Ioan Popescu, in atentia Parchetului

Unul dintre raspunsurile primite de CRJ se refera la fostul ministru al Industriilor Dan Ioan Popescu. In urma sesizarii Parchetului General, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a dispus initirea procedurii de cercetare a averii fostului demnitar, fiind indicii ca discrepanta intre ceea ce detinea Dan Ioan Popescu in 2000 este foarte mare in raport cu ceea ce avea sa aiba patru ani mai tarziu - in 2004.

Mazare si Oprisan, de neatins

Fara raspuns au ramas sesizarile cu privire la primarul Constantei, Radu Mazare, si la presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. In ceea ce il priveste pe Radu Mazare, mai multe organizatii au sesizat PNA - la data de 10.03.2005 - in legatura cu retrocedarea de catre edil a unor suprafete de terenuri din Parcul Tabacariei catre SC Holland Development Group SA. Aceasta societate a ridicat pe terenurile in cauza un mall.

Cu toate acestea, CRJ nu a primit nici un raspuns de la PNA. Reprezentantii Centrului de Resurse Juridice reclama si indiferenta autoritatilor fata de sesizarea care il priveste pe Marian Oprisan. Acesta, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Vrancea, a incheiat un contract de vanzare-cumparare pe 10.11.2004 prin care institutia coordonata de el a cumparat complexul turistic si d agrement "Caprioara", in valoare de aproape 18 miliarde de lei.

Sumele necesare achitarii primei rate a contractului figurau pe lista "utilajelor, dotarilor si alte cheltuieli de investitii pe anul 2004" sub denumirea "achizitii imobile pentru deservirea serviciilor publice judetene si comunitare". Se pare ca acest contract nu a avut la baza o hotarare a Consiliului Judetean Vrancea, care era impetuos necesara. La solicitarea de informatii, CRJ a ramas surprins cand i s-a impus taxa de 4 milioane de lei pentru 80 de pagini de documente. De altfel, reprezentantii CRJ sustin ca Marian Oprisan si mama sa detin cate 8 hectare de teren in imediata apropiere a complexului "Caprioara".

Ca si in cazul lui Mazare, Centrul de Resurse Juridice a sesizat PNA, insa nu a primit nici un raspuns. Alte sesizari transmise autoritatilor se refera la senatorul Radu Cristian Georgescu si la deputatul Cezar Preda, care s-ar afla in conflict de interese, detinand si functii de administratori la societati comerciale. O alta problema reclamata de CRJ se refera la declararea averii la companiile de stat. Solicitarile de a face publice declaratiile de avere au fost transmise de Centrul de Resurse Juridice la 32 de societati comerciale, insa nu au primit informatii complete de la nici una dintre ele.

Copos si Seculici, dati in judecata

Solicitarile CRJ adresate membrilor Guvernului de a declara interesele rudelor de gradul I s-au lovit de refuzul ministrului de stat George Copos de a transmite informatiile si de "tacerea" ministrului de stat Gheorghe Seculici. Reprezentantii CRJ ii vor actiona pe cei doi in judecata, in speranta ca macar o sentinta a instantei ii va determina sa faca publice declaratiile de interes.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.