Fostul premier, Adrian Nastase, si-a dat OK-ul pentru concesionarea terenurilor din lacul Vacaresti, in conditiile in care peste o suta de persoane se aflau in litigii de revendicare asupra celor 183 de hectare, cat reprezinta suprafata zonei proiectate sub regimul Ceausescu drept lac de acumulare. Ziarul nostru a intrat in posesia unor documente care dovedesc ca premierul si-a pus semnatura pe o afacere cu multe semne de intrebare.

Tony Mikhael a discutat direct cu Nastase

In 2001 a aparut in Romania omul de afaceri Tony Mikhael, australian de origine libaneza. Persoane apropiate respectivului om de afaceri ne-au relatat ca, in Australia, acesta avea o firma de afaceri imobiliare si se ocupa si cu jocurile de noroc si cazinourile. Lui Tony i-a placut in mod deosebit spatiul lacului Vacaresti. A luat legatura cu autoritatile si a cerut suprafata "lacului" (amenajarea n-a fost umpluta cu apa decat o singura data) in concesionare, declarand ca intentioneaza sa construiasca acolo un "Las Vegas" - cazinouri, vile luxoase, hipodrom, teren de golf etc.

A mers de doua ori in audienta la Adrian Nastase, pe atunci prim-ministru. Ulterior, Nastase si-a dat acordul de principiu pentru proiect (vezi facsimil). Australianului i se recomanda sa inceapa negocierile cu ministrul Constantin Aurel Ilie. Cu acordul lui Nastase, s-a adoptat Hotararea de Guvern 1223/2001, prin care s-a aprobat infiintarea unei societati mixte intre Tony Mikhael si statul roman, reprezentat de Ministerul Mediului.

Statul roman urma sa vina cu terenul, iar australianul cu banii. Aurel Ilie este schimbat cu Lificiu. Sursele ne dezvaluie ca acesta din urma il convinge pe Nastase sa nu se mai faca societatea mixta, ci terenul sa-i fie concesionat australianului. Nastase este de acord. Il desemneaza pe Lificiu sa se ocupe de formalitati.

Secrete gratis

Tony Mikhael isi infiinteaza in Romania o societate cu un capital de 50.000 USD. Intocmeste si un studiu de fezabilitate, cu sprijinul companiei "Apele Romane". Potrivit surselor noastre, grav este ca australianul a primit documentatie (cu statut secret) gratis, cum ar fi studiile tehnice si geotehnice ale lacului Vacaresti. Petre Lificiu demareaza afacerea concesionarii. Pregateste caietul de sarcini. Nu tine cont ca terenul este revendicat si semneaza ca terenul este liber de orice sarcina.

Suntem in posesia unor documente care ii avertizeaza pe Lificiu si Tony Mikhael ca terenurile sunt revendicate si nu pot fi concesionate. Secretarul de stat Gherghina refuza sa semneze orice act pana nu se va stabili cine va plati despagubirile proprietarilor de drept. Numai ca, potrivit surselor noastre, intervine Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, si rezolva totul.

Semneaza o a doua HG care, practic, concesioneaza terenul. Nu se face publicitate, pentru a nu aparea alti competitori, si nu i se cere australianului nici un fel de garantie. Potrivit surselor noastre, licitatia organizata a fost un simulacru. Participa firma australianului si o firma obscura. Australianul castiga, cu 51 de puncte. In ianuarie 2003 se semneaza contractul de concesionare.

I se impune lui Tony Mikhael o garantie de 3 milioane USD, pe care o va plati abia in 3 luni de la preluarea terenului. Incredibil, i s-a pus pretul de 8.700 lei pe metrul patrat. Adica, pentru cele 183 de hectare, australianul avea de platit 450.000 de euro redeventa anuala. La pretul real al pietei, terenul este estimat la 457.500.000 de euro. O afacere a fost si cu demolarea amenajarilor facute in timpul lui Ceausescu. In contract s-a stipulat ca australianul sa demoleze amenajari in valoare de 7 milioane USD, dar intreaga valoare este de 24 de milioane USD. Cine urmeaza sa suporte restul de 17 milioane USD?

Australianul n-a investit nici un ban

Asadar, australianul s-a vazut cu o avere in brate - sustin sursele - fara sa investeasca, pana acum, nici un ban. Terenul a fost deja intabulat pe numele societatii sale - ceea ce consfinteste dreptul de concesiune pe durata a 49 de ani. Tot persoane apropiate omului de afaceri australian ne-au descris situatia firmei din Romania a lui Tony Mikhael ca fiind dezastruoasa. Pierderile sunt: 2002 Ð 480 milioane lei, 2003 Ð 1,2 miliarde lei, 2004 - 1,77 miliarde lei, 2005 (pana in iunie) Ð 616 milioane lei. Spatiul pe care l-a inchiriat pentru firma se afla intr-un bloc din Bucuresti, de pe Aleea Deleni. Are 12,6 milioane de lei datorie la intretinere, aducandu-i la disperare pe ceilalti locatari.

Dispret fata de proprietate

Singura lucrare de care s-a apucat Tony Mikhael a fost imprejmuirea lacului Vacaresti cu un gard de tabla. A angajat o firma din judetul Satu Mare care i-a executat lucrarea, in valoare de 14.248.242.470 lei. Din care firma nu a vazut nici un ban. Ardelenii l-au dat in judecata pe australian pentru a-si recupera banii. Au obtinut in acest sens hotarare irevocabila. Numai ca nu au ce sa execute de la firma australianului.

Grav este ca PSD a ignorat, in tot acest timp, dreptul de proprietate al familiilor din zona Vacaresti. Exista si decizia nr. 99/2 martie 2004 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care stabileste ca terenurile din incinta lacului Vacaresti nu au intrat in proprietatea statului, deci Guvernul Nastase nu putea emite hotararea guvernamentala de concesionare. Iar daca proprietarii vor obtine dreptul la despagubiri, acestea vor fi suportate tot de cetateni.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.