Numai in primele sase luni ale anului, care nu insumeaza decat 181 de zile, senatorii romani au petrecut in total 166 de zile in strainatate, prin seminarii, simpozioane, conferinte si fel si fel de reuniuni internationale. Daca la acestea adaugam si cele doua zile de dinainte si de dupa reuniune necesare transportului si "acomodarii", rezulta alte 135 de zile prin avioane, trenuri de lux, hoteluri sau magazine. La aceste cifre s-a putut ajunge si pentru ca, simultan, Senatul avea cate doua-trei echipe care se deplasau in diferite colturi ale lumii.

Pe langa de-acum celebrele Strasbourg, Bruxelles, Paris sau Viena, oarecum justificate prin prezenta unor foruri internationale in orasele respective, printre destinatiile senatorilor se numara si locuri exotice: Antalya, Limassol, Izmir, Nisa, Abu Dhabi, Lisabona sau chiar Cape Town. Senatorii incearca probabil sa nu fie mai prejos decat presedintele institutiei lor, Nicolae Vacaroiu, care a vizitat sau urmeaza sa viziteze in acest an tari precum Bahrein, Egipt, Maroc, Palestina, Tunisia, Filipine sau Malaiezia.

In schimb, presedintele Senatului nu are programata in acest an nici o deplasare pe continentul sud-american, spre deosebire de colegul sau de la Camera Deputatilor, Adrian Nastase, care vrea sa bifeze Chile, Mexic si Uruguay, dar si Israelul sau Canada. In Canada va merge si Vacaroiu, care va profita de trecerea Oceanului Atlantic si pentru o vizita in Statele Unite.

Deplasari de 50 de persoane x 10 zile

Nici presedintii comisiilor de politica externa de la cele doua Camere parlamentare nu se lasa mai prejos decat sefii acestor institutii. La Senat, Mircea Geoana (PSD) are in program, pentru acest an, nu numai vizite la Moscova, Alger sau Cairo, ci si in Canada, Mexic, Statele Unite si Australia. Stefan Glavan (PC), presedintele Comisiei de politica externa de la Camera Deputatilor, e mai putin plimbaret, multumindu-se cu Rusia, Coreea de Sud, Maroc sau Tunisia.

Apetitul parlamentarilor pentru deplasari in strainatate, pe banii contribuabilor, e dovedit de numarul extrem de mare de vizite programate pentru acest an. Comisiile permanente ale celor doua Camere au in plan nu mai putin de 30 de vizite, in care vor fi prezente cate 4-5 persoane, fiecare deplasare fiind de patru zile. Membrii Grupurilor Interparlamentare de Prietenie au si ei 17 tinte turistice, fiecare vizita durand in medie cinci zile. Iar ca sa nu se plictiseasca, senatorii si deputatii vor merge in grupuri de cate cinci.

Destinatiile prevazute in Programul activitatilor de relatii externe pe 2005 sunt Federatia Rusa, China, Arabia Saudita, Liban, Iran, Tunisia, Brazilia, Mexic si Peru. Si pentru ca fiecare ales al poporului trebuie sa aiba sansa de a merge prin tari straine, la capitolul "relatii parlamentare multilaterale" sunt prevazute 375 de vizite, dintre care despre 30 nu se stie absolut nimic, fiind mentionate la rubrica "alte reuniuni". Fiecare deplasare dureaza intre trei zile si 10 zile. Numarul persoanelor care pleaca in interes de serviciu variaza si el de la vizita la vizita, fiind cuprins intre trei si 50, dar se pare ca numarul optim este de sapte-opt.

Bruxelles, a doua casa a parlamentarilor

La acestea se mai adauga si cele 20 de participari ale parlamentarilor romani ca observatori la activitatile Parlamentului European. Si chiar daca cei 35 de euroobservatori au asigurate de la Parlamentul European cheltuielile pentru transportul international, cazare si masa, cele doua Camere vor scoate ceva bani de la buget pentru plata functionarilor care ii insotesc pe cei 35.

Programul activitatilor de relatii externe pe 2005 precizeaza ca fiecare deplasare, care va dura nu mai putin de cinci zile de fiecare data, va fi facuta de 50 de persoa-ne, adica 35 de euroobservatori si 15 persoane din staff-urile acestora.

85 de miliarde pentru vacante exotice

Pentru toate acestea, Senatul si-a prevazut in bugetul pentru acest an nu mai putin de 45 de miliarde de lei, mai mult chiar decat Camera Deputatilor, care are un buget de deplasari externe de 40 de miliarde de lei, in conditiile in care Parlamentul Romaniei are 137 de senatori si 332 de deputati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.