Ordonanta „Tractorul” publicata ieri in Monitorul Oficial a fost semnata doar de premier si de ministrul Gheorghe Flutur

Hotararea de guvern prin care statul aloca 100 de miliarde de lei vechi pentru a subventiona cumpararea de tractoare a aparut ieri in Monitorul Oficial, fara semnatura ministrului finantelor, Ionut Popescu, ci doar cu avizul premierului Tariceanu si cel al titularului de la Agricultura, Gheorghe Flutur. Subventionarea achizitiei de masini agricole, in fapt un sprijin indirect acordat societatii brasovene Tractorul, a starnit un adevarat scandal intre Tariceanu, acesta din urma refuzand sa gireze o decizie care contravine principiului liberal de reducere a interventiei statului in economie.

Hotararea e doar cea mai recenta dintr-un sir de masuri populiste adoptate de actualul executiv. Cea mai mare parte a acestora a primit girul guvernului in celebra sedinta din saptamana in care Tariceanu isi declara intentia "definitiva si irevocabila" de a demisiona, iar alegerile anticipate pareau iminente. Si asta dupa ce Alianta a criticat in campania electorala de anul trecut pomenile PSD si a promis ca nu va proceda in acelasi fel.

Cadouri pentru saraci

Guvernul, care il are in frunte pe presedintele PNL, a inceput prin a promova masuri liberale, dar a continuat intr-un mod incoerent si populist, apropiat de cel adoptat de fosta guvernare in preajma campaniei electorale din toamna trecuta. Masurilor promovate la inceput de mandat -introducerea cotei unice, liberalizarea cursului valutar - le-au luat locul in momentul declansarii crizei politice care parea ca se va finaliza cu alegeri inainte de termen de un val de "pomeni" cu pronuntat iz electoral.

In paralel, Tariceanu cel elitist din ianuarie a inceput sa adopte limbajul si tinuta "fara haina si cravata" in timpul vizitelor la Maracineni si al meselor cu sinistratii. Preocuparea brusca a executivului pentru categoriile sociale mai putin ocrotite de soarta s-a manifestat din plin in celebra sedinta din 14 iulie. Din cele aproape 200 de acte normative adoptate, unele foarte importante, reprezentantii guvernului s-au grabit sa le mediatizeze in special pe cele cu un caracter social.

Executivul a anuntat ca in septembrie se va efectua plata pensiilor recalculate in cazul persoanelor care s-au retras din activitate intre 1991 si1996, suma suplimentara estimata pentru aplicarea acestui act normativ fiind de aproximativ 484,85 miliarde de lei lunar. Un alt cadou l-a reprezentat hotararea prin care familiile care au venitul lunar pe membru de familie mai mic decat salariul minim brut si vor sa schimbe soba de teracota cu centrala termicaori arzatorul de gaz sa primeasca subventii de zece, respectiv douazeci de milioane de lei noi.

Salariile, scapate de la inghet printr-un miracol bugetar

Pe langa categoriile defavorizate, guvernul s-a pus bine si cu medicii, profesorii si functionarii. La mijlocul lunii trecute, s-a reusit adoptarea actului care permite vanzarea prin negociere directa a cabinetelor medicale aflate in proprietatea statului. "Spatiul va fi platit de cumparator la incheierea contractului sau in rate - cu un avans de 25% din pretul de vanzare si rate lunare esalonate pe un termen de pana la cinci ani, cu posibilitatea cumparatorului de a obtine acordarea unui termen de gratie de pana la un an, cu perceperea unei dobanzi anuale de 10%", a stabilit executivul.

Cea mai socanta decizie a guvernului a constituit-o insa "dezghetarea" lefurilor bugetarilor la numai doua saptamani dupa ce acelasi guvern hotarase sa nu mai acorde majorari in sectorul public in incercarea de a mentine cheltuielile de personal la nivelul de 5% din produsul intern brut (PIB), asa cum convenise cu institutiile financiare internationale. In plina criza politica, executivul a gasit brusc banii necesari pentru a creste salariile bugetarilor. Justificarea oficiala a fost aceea ca in primele sase luni ale anului s-au situat peste asteptari, fiind cu peste sase mii de miliarde mai mari decat se prognozase.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.