Cercetarile facute de Serviciul Roman de Informatii (SRI) nu confirma avertizarile date publicitatii la inceputul acestei saptamani de Traian Basescu, "asupra pericolului ca oameni din guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice".

Premierul Tariceanu a analizat ieri notele informative venite de la SRI si a ajuns la concluzia ca "nu reiese ca s-ar fi produs cazuri in care persoane din actualele structuri executive sa fi actionat sub influenta unor grupuri de interese economice". Seful cabinetului a cerut SRI si Servicului de Informatii Externe (SIE) in premiera sa verifice vulnerabilitatea unor membri ai Cabinetului. Raspunsul SIE intarzie, dar cel venit de la SRI contrazice presupunerile presedintelui.

Presedintele si premierul se bat in informatii, incercand sa se submineze unul pe celalalt. Lupta a fost demarata de Traian Basescu, nemultumit de Calin Popescu Tariceanu care a abandonat strategia Aliantei privind alegerile anticipate. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a lasat sa se inteleaga ca presedintele ar fi putut primi informatii "pe alte canale". De altfel, seful statului nu a mentionat in declaratia sa ca ar avea date de la cele doua servicii secrete de la care a cerut detalii primul-ministru.

Existenta grupurilor subterane care au parghii de influenta in randurile puterii nu a putut fi demonstrata explicit, dar insistenta cu care Bruxelles-ul vorbeste despre "coruptia la nivel inalt din Romania" sugereaza ca aceste grupuri au puterea de a influenta agenda publica a tarii. Existenta grupurilor subterane care au parghii de influenta in randurile puterii nu a putut fi demonstrata explicit, dar insistenta cu care Bruxellesul vorbeste despre "coruptia la nivel inalt din Romania" sugereaza ca aceste grupuri au puterea de a influenta agenda publica a tarii.

Guvernul Nastase a fost acuzat ca nu "prinde pestii mari ai coruptiei" tocmai fiindca se afla sub influenta acestor grupuri de interese economice. Pana acum, nici sub guvernarea Tariceanu nu au fost descoperiti marii corupti ai politicii autohtone, este vorba de fosti sau actuali demnitari care isi folosesc functiile publice in interes propriu sau in folosul unor grupuri clientelare.

Presedintele Basescu are date despre legaturile nevazute existente intre oameni ai puterii si afaceristi verosi chiar din presa sau de pe piata libera a tranzactiilor si privatizarilor, mai noi sau mai vechi. La inceputul mandatului sau, Traian Basescu declara ca "toata lumea comunitatii de afaceri clientelare este debusolata" fiindca "nu-si explica cum nu a putut sa introduca in guvern nici un om. Grupurile de interese care au fost obisnuite sa lucreze cu guvernul ca o anexa a intereselor lor au declansat acum marea batalie a secretarilor de stat care sa fie oamenii lor, sa aiba piloni de sustinere in structurile guvernamentale".

La sapte luni dupa aceasta declaratie, seful statului isi da seama ca oamenii Aliantei sunt la fel de vulnerabili ca cei ai PSD, iar "solutia imorala" ramasa nerezolvata agraveaza si mai mult situatia. Nu este insa foarte clar de ce presedintele Basescu nu rezolva "influenta" pe care o au grupurile de interese asupra "unor oameni din guvern" direct cu premierul Tariceanu, eventual cu concursul structurilor informative si al justitiei. E posibil ca intre primul-ministru si presedinte sa nu mai existe canale de comunicare, in cazul in care cei doi joaca sub semnul fair play-ului.

Daca raporturile sunt cele de lupta, atunci seful statului va veni cat de curand cu dovezile privitoare la ministri corupti ai premierului, mai cu seama ca Parchetul National Anticoruptie va fi reformat, iar ministrul Macovei asteapta "pestii cei mari" cu care sa se prezinte inainte de raportul de tara la Bruxelles.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.