Senatorii sunt destul de aproape de perspectiva inlocuirii presedintelui Senatului, care ar putea avea loc pana cel tarziu la sfarsitul lunii septembrie. Din pacate insa pentru Alianta DA, doar sprijinul din partea UDMR pentru acest demers nu le este suficient. Prin noua reglementare introdusa de senatori, revocarea presedintelui acestei Camere a Parlamentului se poate realiza la solicitarea a cel putin jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.

Biroul Permanent este obligat sa voteze introducerea pe ordinea de zi a solicitarii de discutare in plen a respectivelor modificari. Si in plen, dar si in Biroul Permanent, majoritatea devine confortabila pentru Aliati doar daca UDMR si PC voteaza ca si ei. O data ajunsa in plen, noua forma a regulamentului Senatului va trebui sa fie votata cu cel putin 69 de voturi pentru, adica 50 plus unu din numarul total al senatorilor. In aceasta situatie, Alianta DA are neaparata nevoie nu numai de voturile UDMR, dar si de cele ale PC, asta daca PRM nu doreste inlocuirea lui Nicolae Vacaroiu.

In prezent, sunt 50 de senatori democrati si liberali. La acestia se mai pot adauga alti 10 senatori UDMR, care par destul de decisi in a face jocul Aliantei. Testul de fidelitate va veni insa de la senatorii lui Voiculescu. Cele 11 voturi ale conservatorilor sunt imperios necesare pentru PD si PNL. Doar impreuna cu acestia demersul de inlocuire a presedintelui Senatului se poate realiza, in caz contrar, chiar daca modificarea regulamentului a devenit permisiva in acest sens, nu se va putea face din lipsa de voturi.

Viceliderul grupului Aliantei, senatorul PD Maria Petre, spune ca presedintele Senatului ar putea fi revocat si pentru "abuz de functie". Presedintele Senatului a suspendat de cel putin doua ori sedinta de plen prin incalcarea regulamentului in vigoare, a sustinut Maria Petre. "Vom decide ori in sesiunea extraordinara de la sfarsitul lunii august, ori in prima saptamana a sesiunii oridinare pe care din cele doua variante o sa mergem. Cu certitudine insa, dl. Vacaroiu va fi schimbat pana la sfarsitul lunii septembrie", a spus senatorul PD, care da asigurari ca PC va vota alaturi de Alianta.

Pe de alta parte, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, sustine ca raportul comisiei speciale pentru modificarea regulamentului a fost finalizat intr-o prima etapa, urmand ca, in timpul vacantei parlamentare, senatorii sa poata aduce eventuale amendamente proiectului elaborat. Amendamentele vor fi analizate la inceputul sesiunii de toamna, astfel incat acesta sa poata intra in dezbaterea plenului la sfarsitul lunii septembrie. Vacaroiu sustine ca, daca noul regulament va trece de plen in forma dorita de Alianta, atunci va fi atacat la Curtea Constitutionala.

Nastase, egalul lui Basescu

Comisia de specialitate a Camerei Deputatilor a primit nu mai putin de 700 de propuneri pentru modificarea Regulamentului acesteia. Cea mai mare parte a acestora a fost deja analizata si, dupa cum ne spunea presedintele comisiei, deputatul Ioan Bivolaru, la inceputul lunii viitoare ea isi va depune raportul, asa cum era programat, pe masa Biroului Permanent. Punctul nodal al dezbaterilor l-a constituit si-l constituie problema revocarii presedintelui Camerei Deputatilor, subiect asupra caruia persista un dezacord total intre Putere si principalul partid de opozitie, PSD.

Potrivit deputatului Bivolaru, in abordarea acestui aspect trebuie sa se tina seama de doua lucruri. In primul rand, este vorba de spiritul unei decizii a Curtii Constitutionale din care rezulta ca revocarea presedintelui Camerei poate fi declansata din motive politice sau in urma incalcarii grave a prerogativelor acestei functii. Revocarea din ratiuni politice nu poate fi initiata decat de grupul parlamentar care l-a propus pe speaker, grupul avand latitudinea de a furniza sau nu justificari pentru solicitarea de inlocuire a titularului postului.

Revocarea pentru abateri grave de la fisa functiei poate fi ceruta si de alte grupuri parlamentare si, potrivit lui Bivolaru, trebuie sa fie serios motivata prin una din urmatoarele situatii: incompatibilitatile cu calitatea de deputat, incalcarea prevederilor constitutionale si abaterea repetata de la litera regulamentului Camerei Deputatilor. Al doilea element de care ar trebui sa se tina seama este calitatea pe care o are, teoretic, presedintele Camerei: de a asigura interimatul la sefia statului in caz de vacanta a functiei ori de suspendare a presedintelui tarii.

De aceea, sustine Ioan Bivolaru, statutul speakerului Camerei nu este similar cu acela al celorlalti membri ai Biroului Permanent, iar revocarea lui trebuie sa fie o procedura inspirata de reglementarile ce privesc suspendarea sau demiterea sefului statului. Altfel, ne spune Ioan Bivolaru, ar insemna ca functia de presedinte al Camerei ar urma sa fie supusa jocului politic si oricand apar in mod conjunctural intelegeri intre grupurile parlamentare, de pe urma carora se constituie o noua majoritate, presedintele Camerei sa poata fi schimbat.

Bivolaru apreciaza ca Alianta D.A. incearca sa induca in eroare opinia publica, sustinand ca nu se poate guverna din moment ce liderii Parlamentului sunt colorati politic diferit de Executiv. In Europa sunt insa exemple de coabitare de acest gen. In Austria, spunea deputatul Bivolaru, in perioada 2000-2003, presedinte al Parlamentului a fost un socialist, in vreme ce majoritatea apartinea dreptei, "Si n-au fost probleme", precizeaza el.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.