Partidele nu vor sa schimbe regulile jocului pentru un scrutin inainte de termen, insa promit ca dupa aceea vom avea parlamentari alesi nominal

In acest moment toata clasa politica vorbeste de alegeri anticipate. Insa exista un subiect important legat de alegeri care pare sa fie tratat duplicitar de catre partidele din Romania: votul uninominal.
De cinci ani de zile, politicienii vorbesc de asanarea clasei politice si sustin ca introducerea votului uninominal este singura solutie pentru acest lucru.

De aceeasi parere este si electoratul si societatea civila, care militeaza constant pentru acest deziderat.
Cand vine vorba insa de realizarea practica a acestui lucru, politicenii, desi aproape toti sunt la nivel declarativ de acord, reusesc sa impotmoleasca orice initiativa legislativa in acest sens. Anul trecut, cand s-au elaborat legile electorale, toate partidele mari sustineau ca doresc renuntarea la votul pe lista si au inaintat comisiei care a elaborat legile electorale cate o varianta de vot uninominal. Nici una insa dintre variantele propuse nu a intrunit numarul de voturi necesar includerii in actul normativ a unei astfel de prevederi, iar vina a fost data pe partidele care se opuneau, UDMR si PRM.

Pozitie de inteles daca tinem cont ca acestea ar avea cel mai mult de pierdut daca se renunta la votul pe lista. Daca s-ar lua ca reper alegerile din 2004, introducerea acestui sistem nu ar provoca pierderi majore PSD si PNL-PD, principalele forte politice din Parlament. Singurii pierzatori ar fi UDMR si PRM. Partidul lui Marko Bela ar avea de pierdut din cauza ca multi membri ai minoritatii sunt risipiti in judete unde nu sunt majoritari, iar PRM pentru ca este un partid de lider, Corneliu Vadim Tudor, din umbra caruia nu au iesit in fata prea multe personalitati.

PNL il sustine doar pe jumatate

Liberalii au depus in primavara un proiect privind modificarea Codului Electoral, in care sustin votul uninominal mixt cu compensare la nivel national. Acest principiu presupune ca 50 la suta din mandatele de parlamentari sa fie alese prin vot strict uninominal si vot preferential pe lista pentru celelalte 50 la suta dintre mandate. Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, initiativa lor nu a fost dezbatura in Parlament, pentru ca au fost si alte formatiuni care au avut initiative similare si s-a decis formarea unei comisii speciale comune, care sa elaboreze o forma finala a noului Cod Electoral. Pana la sfarsitul sesiunii parlamentare, comisia nu a fost insa constituita, totul fiind amanat pentru la toamna. Nicolaescu a explicat aceasta amanare prin faptul ca au fost alte prioritati, accelerarea procesului legislativ, "iar lucrurile s-au precipitat". "In plus, unele partide politice nu au dorit inceperea acestor negocieri", a mai spus Nicolaescu. In conditiile in care comisia speciala va fi totusi formata la inceputul sesiunii parlamentare din toamna, purtatorul de cuvant al PNL a apreciat ca va fi necesar un an de zile pentru dezbateri serioase. Astfel ca proiectul privind reforma sistemului electoral ar fi dezbatuta in Parlament in 2007, iar in practica va fi pus abia in 2008.

PD - doar pentru senatori

Democratii sunt pentru vot uninominal, dar nu in varianta colegilor liberali. Potrivit deputatului PD Ioan Oltean, formatiunea pe care o reprezinta este pentru uninominal doar la Senat, pentru Camera Deputatilor preferand actuala forma, pe liste. Daca pana acum aceasta problema a modalitatii de vot a fost uitata de catre parlamentari, fiind alte prioritati, sper ca discutiile sa fie demarate in toamna, a spus Oltean. El apreciaza ca proiectul final ar putea fi gata in trei - patru luni. Intrebat daca este posibil ca noul Cod Electoral sa fie aplicat si in cazul unor anticipate, Oltean a spus ca, in mod categoric, in eventualitatea organizarii de alegeri anticipate se va vota ca si pana acum, pe liste.

PSD: "Nimeni nu cade de acord asupra procedurilor"

Partidul Social-Democrat este in favoarea celei mai pure forme de vot uninominal inspirata din cea britanica. In acest sistem, populatia cu drept de vot este impartita intr-un numar de circumscriptii electorale egal cu numarul parlamentarilor ce urmeaza sa fie alesi, in fiecare circumscriptie aplicandu-se principiul "castigatorul ia totul". "Propunerea PSD nu a fost acceptata nici in 2003, in Comisia electorala, si nici in 2004, cand am propus ca macar jumatate din senatori sa fie alesi prin vot uninominal", ne-a declarat deputatul Alin Teodorescu.

Conform reprezentantului PSD, problema in acest caz este cea a tipului de vot uninominal ce trebuie aplicat. "Nimeni nu cade de acord asupra procedurilor", spune Teodorescu, aratandu-se pesimist in legatura cu atitudinea ce o vor avea in toamna celelalte partide fata de varianta PSD. "Ne vor spune: voi sunteti banditi, sunteti hoti, vreti sa va cumparati locurile in Parlament", afirma deputatul.
Teodorescu a respins insa ideea aplicarii acestui principiu in cazul unor eventuale alegeri anticipate si a spus ca votul uninominal trebuie introdus doar la urmatoarele alegeri la termen. "Daca sunt alegeri anticipate, nimeni nu va modifica regulile jocului", spune reprezentantul PSD, propunand introducerea acestui sistem doar dupa integrarea in Uniunea Europeana.

Pentru UDMR este inacceptabil

Maghiarii nu sunt de acord cu schimbarea sistemului de vot, fiind constienti ca ar avea numai de pierdut. "Votul uninominal este un sistem majoritar care distorsioneaza vointa electoratului. Nu sustinem un astfel de scrutin. Singurele care sunt de acord sunt formatiunile care au peste 35 la suta din electorat", a declarat ieri Marton Arpad, liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor.

Varianta colegilor de coalitie, ca votul uninominal sa fie aplicat numai pentru o parte dintre parlamentari, este pentru reprezentantul UDMR si mai revoltatoare. "Oricum ar fi, este inacceptabil, pentru ca este o modalitate de eliminare, iar doua treimi din populatia maghiara ar ramane fara reprezentanti. Nu ne convine", a spus Marton Arpad.

PRM este categoric impotriva

PRM nu a sustinut niciodata votul uninominal, dar considera interesanta ideea unui vot preferential pe liste. Potrivit deputatului Lucian Bolcas, alegerea nominala a parlamentarilor nu e corespunzatoare stadiului de dezvoltare socio-politic din Romania si ar duce la dezvoltarea unui individualism feroce. Nici varianta ca numai o parte dintre senatori si deputati sa fie votati uninominal nu este luata in calcul de peremisti. In opinia lui Bolcas, aceasta idee "este o prostie, pentru ca ar duce la dispersarea atentiei electoratului".

PC, suporterul surpriza

In mod surprinzator Partidul Conservator pare a fi cel mai mare suporter al votului uninominal. Desi parerea generala este aceea ca partidele mici au de pierdut, conservatorii sunt impresionati si au strans deja 120 de mii de semnaturi pentru un proiect in acest sens. Mai mult ei strang semnaturi si pentru a-l determina pe presedintele Traian Basescu sa initieze un referendum privind votul uninominal. "Este singura varianta rapida si eficienta pentru reabilitarea sistemului politic, o varianta prin care il poti lega pe parlamentar de cel care il voteaza", ne-a declarat purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Ciuca.

PC este de acord ca proiectul lor de lege sa intre alaturi de altele asemanatoare in discutia unei comisii parlamentare. "Daca se va decide ca o asemenea comisie este o solutie buna pentru realizarea unei legi bune, suntem de acord", spune Ciuca.

Unul dintre motivele pentru care PUR ar fi de acord cu acest sistem ar fi ca ar putea aplica strategia de la alegerile locale din iunie anul trecut, cand a propus personalitati cu vizibilitate sau cu bani, precum Mona Nicolici sau Monica Tatoiu. Aceasta decizie a fost una pierzatoare atunci, dar in cazul votului uninominal, cand accentul se pune pe candidat, s-ar putea sa fie una surprinzator de buna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.