Ministrul Finantelor a anuntat ca ia in calcul varianta demisiei daca hotararea de subventionare a achizitiei de masini agricole va intra in vigoare * Popescu a precizat ca actul normativ nu poate fi publicat in Monitor fara semnatura sa

Dupa aproape o saptamana de la declansarea controversei legate de hotararea de Guvern prin care se acorda o subventie de 100 de miliarde de lei vechi pentru achizitionarea de masini agricole, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a recunoscut, in cadrul unei emisiuni la Realitatea TV, ca actul normativ nu poate intra in vigoare fara semnatura sa. Reamintim, imediat dupa ce ministrul Finantelor a anuntat ca nu va semna hotararea respectiva, ZIUA a ridicat problema aplicabilitatii actului normativ, explicand faptul ca acesta nu poate intra in vigoare fara semnatura finantistului-sef.

"Ma tem ca hotararea nu poate fi publicata fara semnatura mea. Este o chestiune pe care am discutat-o cu juristii, pentru ca a nascut o dezbatere si aceasta chestiune, daca Secretariatul General al Guvernului, care trimite toate actele normative la "Monitorul Oficial", poate trimite un astfel de act normativ fara semnatura ministrilor implicati. Si, din cate am discutat cu juristii, se pare ca nu poate fi trimisa fara semnatura ministrilor implicati", a declarat Ionut Popescu, citat de RADOR. Intrebat ce ar face in aceasta situatie daca ar fi in locul premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrul Popescu a raspuns ca ar cere demisia ministrului respectiv.

"Daca premierul ar considera ca aceasta pozitie (n.r. - refuzul de a semna) este incompatibila cu statutul de membru al Guvernului, v-am spus - imi poate cere, imi poate sugera macar si eu imi dau demisia imediat", a subliniat Popescu. Pe de alta parte, seful Finantelor a aratat ca, in cazul in care hotararea va intra in vigoare va analiza posibilitatea demisiei. "Daca hotararea va ajunge, pana la urma, sa intre, intr-un fel sau altul, in vigoare, sau daca se va incerca sa-mi fie fortata mana, ca sa zic asa, pentru a semna, eu iau in calcul si aceasta varianta a demisiei", a precizat Ionut Popescu.

Groapa fara fund

El a mai argumentat, o data in plus, refuzul sau de a semna actul normativ, prin faptul ca ar trebui sa se termine cu "sarabanda ajutoarelor si cu risipa banilor". In plus, Popescu a mentionat ca orice intreprindere care nu-si poate plati datoriile trebuie sa fie pana la urma executata silit, iar Tractorul Brasov a beneficiat dupa 1990 de nenumarate ajutoare desi nu si-a putut plati datoriile.

"Sub falsul argument ca nu putem lasa acea intreprindere, indiferent ca e vorba de Tractorul sau de alta mult mai mica, pentru motivul ca 100, 1000, 2000 de oameni ar ramane fara slujba, noi alocam mult mai multi bani de la bugetul statului, deci luam de la toti ceilalti pentru a oferi unor oameni iluzia ca ei muncesc eficient si ca cei 2-300, 1000 sau cati or fi, au o slujba", a adaugat Popescu. Acesta a mentionat ca pozitia sa fata de aceasta problema se cunostea, pentru ca anterior a anuntat ca nu va semna o astfel de decizie. "Atunci cand s-a pus aceasta problema in Guvern nu am facut decat sa urmez aceasta decizie", a spus ministrul Finantelor.

In aprilie a mai existat o hotarare a Guvernului Tariceanu, pe aceeasi problema, suma cu care era subventionat Tractorul fiind de 250 de miliarde lei. Referitor la acel moment, Ionut Popescu a precizat ca, desi s-a opus si atunci unei asemenea hotarari, a semnat in final pentru ca a primit asigurari din partea membrilor cabinetului ca este ultima. "Am avut discutii cu directorul fabricii Tractorul, cu oficialitati din Brasov, cu ministri din cabinet care-mi spuneau cu totii ca investitorii sunt la poarta intreprinderii si e pacat sa-i pierdem acum dupa ce am pierdut atatia bani cu astfel de intreprinderi. E pacat ca acum sa nu prindem aceasta ocazie de a privatiza Tractorul", a mai precizat ministrul Finantelor publice, Ionut Popescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.