Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare bugetara din acest an, prin care sunt taiate alocatiile mai multor ministere si acordate fonduri in special pentru plata pensiilor, indemnizatiilor de somaj si altor alocatii de natura sociala, cu scopul de a evita "declansarea unor conflicte sociale".

Conform proiectului de rectificare, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va primi in plus 4,36 miliarde lei, reprezentand transferuri de la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru finantarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum si a pensiilor IOVR, indemnizatiilor reparatorii, alocatiilor de stat pentru copii, alocatiilor familiale, indemnizatiilor pentru cresterea copilului si altor ajutoare sociale, informeaza MEDIAFAX.

  • Cine mai primeste fonduri in plus?

Ministerul Sanatatii va primi la randul sau inca 2,81 miliarde lei, reprezentand transferuri din bugetul de stat catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru acoperirea deficitului.
Alte fonduri vor fi alocate Ministerului Mediului si Padurilor (241,2 milioane lei), Ministerului Economiei (207,1 milioane lei), Ministerului Culturii (56,9 milioane lei, pentru restaurarea si reabilitarea monumentelor istorice, precum si consolidarea unor cladiri culturale, ca Biblioteca Nationala a Romaniei, Teatrul I.L. Caragiale), Ministerului Comunicatiilor (49,6 milioane lei, in principal, pentru plata serviciilor de inchiriere de licente aferente produselor Microsoft), Academiei Romane (17 milioane lei, pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile).

  • Ce ministere au bugetele ciopartite?

Vor fi insa taiate bugetele Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ( cu 494,6 milioane lei), Ministerului Administratiei si Internelor (476,8 milioane lei), Ministerului Apararii Nationale (278,5 milioane lei), Ministerului Justitiei (198 milioane lei), Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (168,6 milioane lei), Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (142,5 milioane lei), Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (121,7 milioane lei), Ministerului Public (105,2 milioane lei).

Guvernul apreciaza in nota de fundamentare a proiectului ca vor fi asigurate fondurile pentru plata integrala si la timp a pensiilor de asigurari sociale de stat si a indemnizatiilor de somaj si "evitarea declansarii unor conflicte sociale".

Citeste si:
USR, despre rectificarea bugetară: creștere galopantă; PSD, PNL și...
USR, despre rectificarea...

  • Taxa pe valoare adaugata, salvatoarea Guvernului

Veniturile estimate la bugetul consolidat scad la rectificare cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi reduse doar cu 714 milioane lei, cele mai mari diminuari de venituri fiind la impozitul pe venit, accize si impozitul pe profit, Guvernul bazandu-se pe resurse suplimentare din cresterea TVA.

Cheltuielile pe acest an ale bugetului asigurarilor pentru somaj vor fi majorate cu 1,1 miliarde lei prin rectificarea bugetara, Guvernul anticipand pentru perioada imediat urmatoare o reducere a numarului de salariati fata de prognoza utilizata la constructia initiala a bugetului.

Sumele defalcate din TVA alocate de la bugetul de stat catre bugetele locale vor fi reduse la rectificarea bugetara cu 2,1 miliarde lei, scadere care va afecta atat fondurile pentru salarii si sporuri in invatamantul preuniversitar, cat si cele pentru alocatii sociale, sali de sport si drumuri.

  • CFR Calatori si RAAN, alti fericiti ai acestei rectificari

Bugetul CFR Calatori si cel al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) vor fi suplimentate de Guvern
pentru acoperirea unor datorii fata de alte companii, inclusiv catre E.ON Gaz, conditia fiind insa ca sumele astfel incasate de catre furnizorul de gaze sa fie varsate la buget ca dividende.
Citeste si:
Florin Cîţu a anunțat că vor apărea două ministere noi în viitorul...
Florin Cîţu a anunțat că vor...

Proiectul mai prevede ca Electrica si Romgaz vor dona la buget cate 400 milioane lei, iar Loteria va dona 74 milioane lei din profitul anilor precedenti si vanzari de active, iar firmele subventionate si cu pierderi anterioare, dar care inregistreaza profit in 2010 vor repartiza profitul pentru acoperirea acestor pierderi.

Pentru intregul an se estimeaza o reducere in termeni reali a Produsului Intern Brut de 1,7-1,9%, comparativ cu cresterea de 1,3% avuta in vedere la fundamentarea bugetului initial, si un deficit bugetar de 6,8%, fata de 5,9% initial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.