Ministrul European al Frantei, Pierre Lellouche, propune Romaniei infiintarea unui minister special pentru integrarea romilor.

Atitudinea Frantei fata de problema romilor din Romania s-a mai domolit, iar ministrul European a declarat ca tarile din UE trebuie sa contribuie la rezolvarea problemei si sa nu o lase pe umerii Romaniei. Cu toate astea, Lellouche este de parere ca solutia trebui sa vina de la “tarile de origine” ale romilor. “Toata lumea trebuie sa se mobilizeze. Responsabilitatea integrarii cade pe umerii tarilor de origine, insa Franta trebuie sa acorde sprijin Romaniei in aceasta problema, iar integrarea romilor trebuie facuta in limita legii europene”, a declarat Pierre Lellouche. [Romanii cersesc pe Champs-Elysees!]

  • Ministerul de integrare a romilor

Lellouche a sugerat infiintarea unui minister special pentru integrarea romilor in cadrul Guvernului Romaniei. Aceasta ar insemna o comunicare mai buna intre Franta si Romania, pe problema expulzarii romilor, fiindca tara ar avea o institutie speciala, a sugerat ministrul francez. Acesta a mai propus de asemenea ca fondurile UE date Romaniei sa fie folosite pentru integrarea comunitatii rome, transmite EUobserver.
  • Geoana vrea “comisie comuna”

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a scris omologului francez propunandu-i crearea unei comisii comune care sa fie compusa din parlamentari romani si francezi si care sa aiba scopul de a veghea ca masurile in domeniul integrarii romilor sa respecte principiile europene. [Sarkozy: Cetatenia franceza le-ar trebui retrasa delincventilor de origine straina]

"In aceea ce priveste Romania in mod particular, efortul sau in ceea ce priveste integrarea sociala a minoritatii roma este un proces pentru care resurse semnificative si efort sunt depuse atat la nivelul comunitatilor cat si la cel politic si executiv. Romania are o politica si o strategie nationala in acest sens si daca rezultatele sale sunt puse in discutie inseamna ca solutiile ar trebui abordate din mai multe unghiuri", scrie Mircea Geoana, citat de monitorulsv.

Ce alte tari mai pregatesc expulzarea romilor?

El apreciaza totodata ca problematica romilor nu poate sa fie desprinsa din contextul mai larg al dezvoltarii sociale in Romania. "Una dintre concluziile triste dupa douzeci de ani de democratie si societate post totalitara este esecul realizarii unei dezvoltari sociale care sa reflecte schimbarile politice si economice din societate. Saracia este problema fundamentala si combaterea ei este singura solutie de durata pentru problema izolarii si excluziunii cetatenilor aflati in situatii de risc cum sunt adesea comunitatile roma. Fara sa acceptam aceasta realitate orice solutie de tip represiv si de limitare a libertatilor in numele securitatii nu face decat sa accentueze sentimentul de izolare si excluziune sociala", mai scrie Geoana.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

[AFP: Romii din Romania, victime ale discriminarii!]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.