International2 August 2010

Lectura de 2 minute

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat vineri ca doreste retragerea cetateniei franceze pentru orice strain care ameninta viata unui ofiter de politie, iar in cazul asasinatului propune o pedeapsa inflexibila cu 30 de ani inchisoare.

Pe de alta parte, seful statului i-a cerut ministrului justitiei, Michele Alliot-Marie, sa procedeze la o reforma profunda a dreptului penal in cazul minorilor.

Presedintele a mai spus ca Franta "suporta consecintele celor 50 de ani de imigratie insuficient reglementata, care a dus la un esec al integrarii imigrantilor".

Revenit la Grenoble - teatru al unor violente la mijlocul acestei luni - pentru a instala un nou prefect de Isere, Nicolas Sarkozy a anuntat vineri o serie de masuri-soc impotriva infractionalitatii, mai ales in cazul agresarii membrilor fortelor de ordine.

Astfel, presedintele doreste ca oricarei persoane de origine straina "care aduce atingere in mod voit vietii unui politist, a unui jandarm, a unui militar" sa-i fie retrasa cetatenia franceza. "Cetatenia franceza se merita si cine o are trebuie sa poata sa se arate demn de ea", a subliniat seful statului. "Cand cineva trage asupra unui agent ale fortelor de ordine, nu mai este demn de ea", a institat Sarkozy.

Citeste si:
Halep: Sunt pe final de cariera, dar nu ma gandesc la retragere
Halep: Sunt pe final de...

Tot legat de cetatenia franceza, presedintele vrea ca dobandirea cetateniei, in cazul unui minor delincvent, sa nu mai fie automata atunci cand acesta ajunge la majorat.


Seful statului a revenit si la subiectul imigrantilor ilegali. "Doresc sa fie evaluate drepturile si serviciile la care au acces in prezent strainii care nu au sedere legala" in Franta, a cerut Sarkozy. "O situatie de sedere ilegala nu poate conferi mai multe drepturi decat o situatie reglementata si legala!", a insistat presedintele.

De asemenea, Nicolas Sarkozy a promis extinderea, in septembrie, a pedepselor minimale de care sunt pasibile "toate formele de violenta agravata", de pilda cele care tintesc persoanele reprezentand autoritatea publica. Presedintele doreste, astfel, sa fie instaurata o pedeapsa inflexibila cu 30 de ani inchisoare in cazul asasinilor de politisti sau jandarmi. Masura va fi discutata dupa vacanta parlamentara.

Citeste si:
O fotografie a cuplului Sarkozy-Bruni, publicata de Paris Match,...
O fotografie a cuplului...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.