Eurodeputatul PDL Cristian Preda scrie pe blog ca adevaratul motiv pentru care PSD si PNL il ataca pe Laszlo Tokes nu are legatura cu declaratiile acestuia despre autonomie, fiind doar o incercare de "destituire" a acestuia din postura de erou anticomunist pe care i-au acordat-o europenii.

"Sondajul realizat de Vasile Dancu din care reiese ca 41% dintre romani l-ar vota pe Ceausescu pica la tanc. Datele explica inversunarea cu care PSD si PNL il ataca pe pastorul Tokes in ultimele zile. Intr-adevar, nu imi pot inchipui ca doua partide precum cele conduse de V.Ponta si C.Antonescu ignora faptul ca L.Tokes a fost ales vicepresedinte al PE pentru ca e un simbol al luptei impotriva comunismului. Adina Valean si Daciana Sarbu, sotiile celor doi lideri pomeniti, erau in sala la vot si trebuie sa stie ca nu declaratiile sale despre secui au justificat votul dat lui Tokes. Singur, Vadim Tudor se agita sa schimbe perceptia despre Tokes in acest sens. A fost ignorat. Isi ia revansa acasa, prin vocile pesediste si peneliste din ultimele zile", scrie Preda, potrivit NewsIn.

El se arata nemultumit de acuzatiile PSD si PNL ca delegatia PDL l-a propus pe Laszlo Tokes pentru functia din PE si ca aceasta sustinere este si o acceptare tacita a ideilor lui Tokes despre autonomia secuilor. "Liderii PNL si PSD trebuie sa fi aflat ca nu eu, Elena Basescu si M. Macovei l-am propus pe Tokes, ci delegatia maghiara din PPE. Ei fac insa din sustinerea noastra un act vinovat, cu toate ca, in ceea ce ma priveste, am declarat raspicat ca nu subscriu absolut deloc viziunii lui Tokes despre apropierea dintre tara secuilor si Kosovo", arata pedelistul.

Cristian Preda crede ca adevaratul motiv pentru care este atacat Tokes este faptul ca acesta este perceput in Europa ca un erou al Revolutiei, lucru care nu convine nici PSD, nici PNL. "Liderii PNL si PSD trebuie sa fi aflat ca, atunci cand in Europa se vorbeste despre revolutia romana, nu sunt pomeniti Iliescu sau Ionescu-Quintus, ci L.Tokes. Cu toate acestea, penelistii au cerut retragerea decoratiei acordate lui Tokes pentru lupta sa impotriva comunismului, iar PSD vrea sa-l suspende din pozitia de vicepresedinte al PE", mai scrie Preda. El adauga ca probabil opozitia a aflat ca suspendarea din functie a unui vicepresedinte al PE e facuta pentru abateri grave (nu pentru declaratii politice) si presupune votul a trei cincimi din conferinta Presedintilor, apoi a doua treimi din membrii Parlamentului.

Citeste si:
Cristian Preda: Impresia mea e ca presedintele vrea sa forteze...
Cristian Preda: Impresia mea...

"Penelistii si pesedistii stiu ca acest lucru e imposibil si, foarte probabil, nu vor face nici un demers in Parlament. Ei se vor margini sa il atace pe Tokes acasa. De ce? E vorba de un mecanism simplu. E goana dupa voturi. E contestarea momentului 1989. Tokes trebuie destituit din postura de erou anticomunist folosind declaratiile sale inacceptabile despre secui. Ce conteaza ca e vorba despre cineva respectat in Europa? Daca nu e in PNL sau PSD si nu subscrie integral vulgatei nationalisto-securiste despre stat, trebuie denigrat. Liderii PNL si PSD nu isi imagineaza posibilitatea ca vreo persoana din afara distinselor lor partide sa aiba dreptate si cu atat mai putin sa se insele intr-o privinta in care altii au dreptate. Daca nu zice exact ca noi, e dusmanul nostru!", continua eurodeputatul.

"Ceea ce arata ca Revolutia nu s-a incheiat si ca V.Ponta si C.Antonescu se hranesc din hrana totalitara a fatarniciei si a controlului asupra opiniilor individuale. Altfel, nu se intelege cum o simpla declaratie – eronata si inoportuna – facuta de contestatarul lui Ceausescu i-a speriat atat de tare pe barbatii politici din fruntea PSD si PNL incat pentru doua-trei zile au uitat pana si de critica lor radicala la adresa guvernului", conchide Cristian Preda.

Citeste si:
Mircea Dusa: Sunt bucuros ca ne aparam demnitatea nationala
Mircea Dusa: Sunt bucuros ca...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.