Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat la Izvoru Muresului (judetul Harghita) ca institutiile statului trebuiau sa inteleaga de mult ca afirmatiile "aberante" ale unor lideri din Ungaria incalca legile Romaniei si si-a exprimat bucuria ca "in sfarsit ne aparam demnitatea nationala".

Ministrul Apararii Nationale a reamintit, luni, celor prezenti la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, ca a atras atentia inca de acum doi sau trei ani institutiilor statului ca trebuie sa trateze cu fermitate declaratiile unor lideri maghiari, prezenti an de an la Universitatea de vara de la Baile Tusnad si la Tabara EMI, transmite MEDIAFAX.

"Eu aceste lucruri le spuneam acum doi sau trei ani. Daca institutiile statului roman se hotarasc sa fie ferme, indiferent care institutii, sunt bucuros ca in sfarsit ne aparam demnitatea nationala si ordinea constitutionala. Unii vin aici cu declaratii aberante, la Tusnad sau Borzont, si raspund cu foarte multa vehementa. Institutiile statului si altii trebuiau sa inteleaga de mult ca asemenea afirmatii nu isi au locul aici, in inima Romaniei, ca, pana la urma, aceste declaratii chiar incalca legile Romaniei si ordinea constitutionala", a spus Mircea Dusa.

El a mai spus ca atat liderul Jobbik, Vona Gabor, cat si europarlamentarul Tokes Laszlo "au intrecut masura", reiterand necesitatea unei atitudini mai ferme din partea statului legat de "respectarea ordinii constitutionale si a legilor".

Ministrul Apararii Nationale s-a referit si la declaratiile presedintelui Traian Basescu, care a spus, luni, la Izvoru Muresului, ca Romania isi asuma "leadership-ul punerii la punct a Budapestei", afirmand ca nu doreste sa comenteze afirmatiile sefului statului, ci sa isi exprime convingerea ca institutiile statului roman vor actiona cu fermitate si vor face in asa fel incat "cei care se afla in campanie electorala, sa o faca acolo unde trebuie sa lamureasca electoratul, nu aici, in inima Romaniei".

Mircea Dusa a reamintit ca s-a numarat printre sustinatorii Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului inca de la prima editie si ca se considera "gazda evenimentului", care se desfasoara in judetul sau natal, unde s-au dezbatut si se dezbat teme importante, concluziile fiind "de fiecare data" aduse la cunostinta autoritatilor statului, pentru a-si "orienta politicile".

Citeste si:
Papa Francisc: „Liderii Ucrainei trebuie să privească în...
Papa Francisc: „Liderii...

"Se pare ca romanii din afara granitelor au multe probleme in afirmarea identitatii lor culturale si in viata de zi cu zi, si eu, repet, ca si romanii din Harghita si Covasna au multe probleme legate de felul in care-si traiesc viata, de faptul ca ei sunt aici de mii de ani si vor fi. Trebuie sa intram in normalitate chiar si aici, in Harghita si Covasna, unde romanii traiesc in intelegere si nu avem nevoie ca cineva sa vina sa ne aminteasca de fantomele trecutului", a spus Mircea Dusa.

Citeste si: Traian Basescu, despre Ungaria: A devenit un focar de instabilitate


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.