Liderul UDMR Marko Bela a declarat marti ca aceia care se leaga de ideea de Tinut Secuiesc din Hotararea de Guvern privind stema unei comune din Covasna dau dovada de "ignoranta, de prostie si de rea-vointa", argumentand ca in Romania exista multe " tari si tinuturi".

"Ma supara si am vazut ca a devenit in presa un subiect preferat. Problema Tinutului Secuiesc, anume ca Tinutul Secuiesc, aceasta expresie sau aceasta notiune, a intrat intr-o hotarare de Guvern privind stema unei comune din judetul Covasna, Ilieni. Cei care contesta acest lucru dau dovada de ignorata, de prostie si de rea-credinta. Nu-mi place sa fiu foarte direct, dar sunt nevoit", a spus Marko, potrivit NewsIn.

El a argumentat ca exista si alte hotarari de guvern pe aceasta tema, cum ar fi in legatura cu stema judetului Salaj, unde se vorbeste depre Tara Silvaniei, hotararea privind stema orasului Hateg, unde apare sintagama Tara Hategului si stema unui oras din Caras-Severin, unde figureaza Tara Almajului.

"Resping si refuz ideea ca unii au dreptul sa foloseasca aceste denumiri traditionale, altii, secuii sau ungurii, nu. (...) In Romania avem tari si tinuturi, Tara Hategului, Tinutul Vrancei, Tara Motilor, Tinutul Padurenilor, Tinutul Bucovinei, Tara Oasului, Tara Fagarasului si asa mai departe. Cei care se leaga de ideea de Tinut Secuiesc dau dovada de ignoranta, de prostie si de rea-credinta si nu ma intereseaza cine, ce spune", a incheiat liderul UDMR.

Sintagma "Tinutul Secuiesc" a aparut pentru prima data intr-un act oficial emis de Guvernul Romaniei. Mai precis in descrierea stemei comunei Ilieni din judetul Covasna, aflata potrivit documentului, la granita dintre Tinutul Secuiesc si Tara Barsei.

Ministerul de Interne precizeaza ca sintagma nu are valoare din punct de vedere administrativ si are doar conotatie istorica.

Autoritatile locale au facut o solicitare pentru insusirea stemei comunei Ilieni in 2007, iar ulterior, in 2009, Prefectura Covasna a sesizat Corpul de Control cerand inlocuirea termenilor "Tinutul Secuiesc" si "Tara Barsei" cu granita dintre judetele Covasna si Brasov. Cu toate acestea, in actul emis in aprilie 2010 de Guvern, in proiectul de stema apar vechii termeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.