Relatiile comerciale, cooperarea in domeniile energiei si infrastructurii, evolutiile din Peninsula Coreeana, dar si din regiunea extinsa a Marii Negre sunt teme care vor fi abordate de ministrul de externe Teodor Baconschi in cursul vizitei oficiale pe care o incepe marti in Coreea de Sud.

Seful diplomatiei Teodor Baconschi efectueaza in perioada 6-7 iulie 2010 o vizita oficiala la Seul, in Republica Coreea, la invitatia omologului sau Yu Myung-hwan, informeaza un comunicat MAE. Cei doi ministri vor semna Planul Comun de Actiune pentru implementarea Declaratiei privind Stabilirea Parteneriatului Strategic.

Republica Coreea este primul partener strategic al Romaniei din regiunea Asia-Pacific, dupa ce, in septembrie 2008, cu prilejul vizitei de stat in Republica Coreea a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a fost semnata Declaratia Comuna privind Stabilirea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Republica Coreea.

Cu acelasi prilej, presedintii celor doua state au convenit elaborarea unui Plan Comun de Actiune pentru implementarea acestui document, care sa sprijine, de o maniera concreta, materializarea proiectelor de cooperare aflate pe agenda bilaterala dintre cele doua state, in multiple domenii, indeosebi in plan economic, transmite NewsIn.

In cadrul consultarilor politico-diplomatice pe care ministrul Baconschi le va avea la Seul vor fi abordate teme de interes de pe agenda bilaterala, cum sunt cooperarea in cadrul organizatiilor internationale, intensificarea dialogului politic si a relatiilor comerciale, cooperarea in domeniile energiei si infrastructurii. Totodata, vor fi discutate si subiecte de interes regional si international, evolutiile din Peninsula Coreeana si regiunea extinsa a Marii Negre.

Programul vizitei oficiale mai cuprinde o intrevedere cu ministrul sud-coreean al educatiei, stiintei si tehnologiei si, totodata, presedinte al „Consiliului Prezidential pentru Viitor si Viziune”, intalniri la Camera de Comert si Industrie a Republicii Coreea si o vizita la Universitatea Hankuk, in cadrul careia exista un Departament de Studii Romanesti.

Citeste si:
Intrarea in Schengen face valuri in politica romaneasca
Intrarea in Schengen face...

Romania si Republica Coreea au stabilit relatii diplomatice la 30 martie 1990. La 31 decembrie 2007, volumul total al investitiilor sud-coreene in Romania insuma 151,29 milioane de dolari, balanta schimburilor comerciale fiind inclinata net in favoarea partii sud-coreene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.