Cheltuielile cu bunurile si serviciile ale institutiilor si autoritatilor publice din intreaga tara trebuie reduse cu 20% pana la finele anului, iar consumul de carburanti in ministere, prefecturi, consilii judetene si locale - cu 50%, potrivit unei OUG aprobate miercuri.

Premierul Emil Boc a declarat joi ca masura reducerii cu 20% se aplica, printre altele, cheltuielilor cu deplasarile interne, externe, cu serviciile de telefonie mobila si cu mobilierul. De la aceasta regula fac exceptie cheltuielile cu serviciile medicale, medicamentele si cu materialele sanitare, relateaza NewsIn.

Guvernul a introdus, prin aceeasi OUG aprobata miercuri, "normative" pentru consumul de carburanti, care trebuie injumatatit pana la finele anului. Astfel, un autoturism utilizat de un ministru va consuma 200 de litri lunar in loc de 400, la institutiile de specilitate ale administratiei publice centrale (precum CNAS n.r.) consumul se reduce de la 300 la 150 de litri lunar, la prefecturi si la alte institutii si autoritati judetene - de la 350 la 175 de litri lunar. Un autoturism utilizat la consiliile judetene mai are dreptul la 150 de litri lunar (in loc de 300), unul utilizat la consiliile locale poate utiliza 75 de litri in loc de 150.

Prevederile privind reducerea consumului de combustibil nu se aplica la vami, la Garda Financiara, in cazul activitatilor de transport valori, la serviciile de ambulanta si la SMURD, in cazul transportului persoanelor private de libertate si al elevilor, cu microbuzele scolare. Nu se aplica nici in cazul institutiilor din domeniile aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Premierul a precizat ca unele autoritati locale au respectat OG 80/2001 cu privire la consumul de carburanti, iar altele si-au stablit un consum mai mare, prin hotarari ale consiliilor judetene sau locale, aspect care apare si intr-un raport al Curtii de Conturi.

Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, presedintele Consiliu Judetean Vrancea, Marian Oprisan, beneficiaza de un consum "nelimitat" de combustibil, iar presedintii consiliilor judetene din Brasov, Caras-Severin, Harghita si Hunedoara au dreptul la 800 de litri lunar. Presedintii consiliilor judetene din Arges, Dambovita, Neamt si Teleorman au dreptul la 600 de litri lunar, iar cei din Bacau, Bihor, Buzau, Giurgiu, Tulcea, Dolj si Olt - la 500 de litri.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.