Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat, miercuri, aviz favorabil cererii de reexaminare a Legii privind Agentia Nationala de Integritate, numarul formularelor pe care demnitarii vor trebui sa le completeze -doua sau patru- urmand a fi transat in plenul Camerei.

"Am dat un raport pe cererea de reexaminare a presedintelui Romaniei la acest proiect de lege, pot sa va spun ca s-a aprobat in proportie de 99,99% cererea de reexaminare, a ramas o discutie doar in ceea ce priveste numarul de formulare care trebuie depuse, in sensul daca sunt doua sau patru declaratii, adica daca ai un formular confidential sau doar un singur formular care sa fie destinat publicitatii. Sub acest aspect trebuie sa respectam si decizia Curtii, chiar daca sunt anumite elemente care vor ramane confidentiale este important ca din formularul de declaratie destinat publicitatii sa reiasa foarte clar diferentele de avere intre un an fiscal si altul, iar acest lucru s-a intamplat", a explicat la finalul sedintei de miercuri presedintele Comisiei juridice Daniel Buda.

In urma discutiilor din comisie, dar si a opiniilor exprimate de catre reprezentantii ANI si cei ai Ministerului de Justitie, s-a stabilit ca cele doua institutii sa faca un studiu comparativ asupra oportunitatii pastrarii vechiului sistem, cu doua formulare: o declaratie de avere si una de interese, urmand a fi blurate datele personale la publicare, sau cate doua formulare pentru declaratia de avere, respectiv interese: una publica si una confidentiala.

"Toate obiectiile presedintelui au fost insusite intocmai, si s-a amendat proiectul de lege conform observatiilor venite, inclusiv cea legata de introducerea, in declaratia de interese, a unei rubrici in care vor fi trecute toate contractele pe care demnitarul, sotul, parintii sau copiii majori le au cu statul", a mai spus Daniel Buda.

Buda a mai precizat ca in comisie s-a instituit si un termen de 30 de zile, de la data intrarii in vigoare a actului normativ, in interiorul caruia demnitarii trebuie sa-si depuna declaratiile de avere si interese pe noua lege.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.