Femeile sunt cele mai grav afectate de saracia, in continua crestere, din Europa, sustin europarlamentarii.

Saracia in Europa a crescut cu 50% in ultimii doi ani, potrivit europarlamentarului Corina Cretu, care sustine ca vina principala o au guvernarile de dreapta care au stat indiferente in fata saraciei.

Asistam la o feminizare a saraciei, cele mai grav afectate fiind femeile. In conditiile in care 120 de milioane de cetateni europeni au ajuns sa traiasca sub pragul saraciei, recesiunea a accentuat o tendinta constanta in ultimul deceniu, femeile fiind afectate de saracie in numar mult mai mare decat barbatii", a declarat Corin Cretu la Strasbourg.

Acest lucru se datoreaza in mare parte lasarii la o parte a politicilor de egalizare sociale dintre sexe, iar femeile continua sa fie platite mai prost decat barbatii si sa aiba mai putine oportunitati in cariera decat acestia.

"Din pacate, numeroase guverne de dreapta, sub pretextul recesiunii, au renuntat la politicile impotriva decalajelor de gen. Sunt afectate in special bugetele pentru serviciile de ingrijire si concedii, ceea ce are grave implicatii negative, inclusiv asupra copiilor", a criticat Corina Cretu.

De aceeasi parere este si europarlamentarul Rovana Plumb care a facut un studiu mai aprofundat asupra situatiei in care se afla Romania din punct de vedere al ponderii saraciei in randul femeilor.

Potrivit acesteia, 80% din populatia „condamnata” sa traiasca in saracie sunt femei. „Un studiu publicat recent indica faptul ca peste trei sferturi din populatia Romaniei resimte efectele crizei economice, femeile reprezentand categoria sociala cea mai vulnerabila si afectata, cu un procent de 80%. Pentru imbunatatirea statutului femeii in societate avem nevoie de politici si masuri concrete si clare asa cum au fost propuse in Carta drepturilor femeii”, a declarat Plumb in cadrul dezbaterii raportului Raül Romeva i Rueda privind aspectele de gen ale recesiunii economice si crizei financiare de la Strasbourg.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

  • Exista sperante?

Rovana Plumb sustine totusi ca sansele sunt de partea femeilor deoarece cifrele arata ca un sfert din cresterea economica anuala europeana inregistrata din anul 1995 pana in prezent se datoreaza investitiilor in femei si stimularii participarii acestora pe piata muncii.

Potrivit deputatei europene, "politicile referitoare la echilibrarea vietii profesionale cu cea privata, egalitatea de sanse si de tratament intre barbati si femei, reducerea diferentelor salariale intre femei si barbati pe piata muncii, nu se pot bucura de o abordare corecta si principiala decat in momentul in care statele membre vor asigura paritatea in ceea ce priveste reprezentarea femeilor in structurile de decizie administrative, economice si financiare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.