Motiunea de cenzura a opozitiei va cadea, probabil, marti, pentru ca un nou vid de putere ar avea consecinte mult mai grave decat reducerea cheltuielilor ceruta de guvernul de centru-dreapta, scrie presa internationala.

Al doilea stat ca grad de saracie din Europa, Romania si-a luat angajamentul sa isi reformeze sectorul bugetar mamut, cu sindicate puternice, dar tulburarile sociale genereaza semne de intrebare in legatura cu masurile de austeritate, relateaza Reuters.

Investitorii sunt nervosi in legatura cu datoria si deficitul economiilor europene emergente, precum cea a Romaniei, dupa tulburarile inregistrate pe piete dupa ce un oficial ungar a declarat la inceputul lunii iunie ca Budapesta s-ar putea confrunta cu o criza similara Greciei, subliniaza agentia internationala.

Potrivit asteptarilor, premierul Emil Boc va reusi sa obtina suficienta sustinere de la deputatii independenti pentru a supravietui si pentru a-si asigura imprumutul international de 20 de miliarde de euro, afirma Reuters.

Sindicatele spera ca pana la un milion de romani vor sustine o greva generala convocata in ziua votului, intr-o tentativa de a exercita presiuni asupra parlamentarilor, dar analistii cred ca nu va fi vorba de o masura pe scara larga.

"Vremea fierbinte poate calma uneori spiritele", subliniaza si The Economist, precizand ca valul de caldura si nivelul mare de umiditate prognozate pentru marti in Bucuresti i-ar putea determina pe cei circa 20.000 de oameni care voiau sa formeze un lant uman in jurul Parlamentului sa renunte.

Coalitia de centru-dreapta a lui Boc are nevoie de 236 de voturi pentru a supravietui, insa o supravietuire la limita a guvernului ar slabi substantial capacitatea acestuia de a continua reformele si va creste aversiunea de risc fata de economia tarii, subliniaza Reuters.

O infrangere ar arunca Romania intr-o noua criza politica, dar acest scenariu pare putin probabil, in conditiile in care consecintele ar fi mult mai grave decat reducerile de cheltuieli, afirma agentia.

Totusi, chiar daca guvernul Boc supravietuieste votului, protestele sindicatelor vor continua pe parcursul intregii veri, iar liderul PSD (opozitie) Victor Ponta a anuntat ca va introduce noi motiuni de cenzura vizand legile educatiei si sanatatii, potrivit unui blog gazduit pe site-ul The Economist.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

Cheltuielile publice in Romania ar putea fi mai eficiente, subliniaza autorul articolului, amintind ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca programele de asistenta sociala si medicala ale tarii sunt "insustenabile".

Si Financial Times scrie despre votul asteptat marti in Parlamentul roman, subliniind ca pietele il asteapta cu o nervozitate de inteles. Ziarul subliniaza ca reducerile de cheltuieli sustinute de guvernul Boc sunt unele dintre cele mai dure din Uniunea Europeana, dar premierul sustine ca sunt esentiale pentru ca Romania sa isi atinga obiectivul de deficit pentru anul acesta, de 6,8%, si sa obtina urmatoarea transa de imprumut FMI.

Ministrul de finante Sebastian Vladescu a afirmat ca guvernul ar fi putut, foarte bine, sa mai minta timp de sase luni, dar prefera sa fie sincer in legatura cu problemele reale cu care se confrunta tara.

Citeste si:
Parlamentul din Ucraina urmează să adopte o lege a presei...
Parlamentul din Ucraina...

Insa opozitia considera ca aceste masuri sunt echivalentul unui "genocid social".

Financial Times afirma ca, in mod ironic, amenintarea unei noi crize economice si politice in Romania a primit mult mai putina atentie decat merita, in special din cauza discursului politic din Ungaria. Dar, daca analistii au respins imediat sugestiile ca Budapesta risca o criza similara Greciei, in privinta Bucurestiului nu au fost la fel de categorici.

Incertitudinea privind capacitatea Romaniei de a implementa masurile de austeritate care au ca scop reducerea deficitului bugetar de 6,8% din PIB a crescut pretul garantiilor pentru datoriile statului roman. Aceste garantii sunt cele mai mari din Uniunea Europeana, dupa cele ale Greciei.

Caderea celuilalt guvern Emil Boc, in octombrie anul trecut, este inca o amintire proaspata pentru investitorii straini, scrie Financial Times. Autorul articolului aminteste ca motiunea de asta-toamna si, implicit, caderea guvernului Boc au fortat Uniunea europeana si FMI sa amane acordarea unei transe de imprumut din acordul de 20 de miliarde de euro. Analistii, scrie publicatia citata, se asteapta ca parlamentarii sa sprijine guvernul pentru ca singurul lucru mai rau decit actualele masuri ar fi un vid politic, dublat de noi reduceri bugetare dureroase. Chiar daca guvernul va supravietui motiunii, exista riscul ca acesta sa fie nevoit sa-si tempereze politicile de austeritate, pentru a da satisfactie parlamentarilor. Articolul citeaza un analist financiar care estimeaza ca esecul motiunii va salva deocamdata tara de la o criza politica, dar nu va avea niciun efect pozitiv pe termen scurt asupra economiei.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.