Plenul Senatului a decis prin buletine de vot, in cabine speciale, alegerea unui judecator la Curtea Constitutionala. Cei doi candidati au fostTeodor Melescanu, sustinut de PNL, recomandat de juristi, si Iulia Antoanella Motoc, sustinuta de PDL si independenti.

  • UPDATE: Iulia Motoc, aleasa de Senat pentru un mandat la CCR

Iulia Antoanella Motoc, propusa de PDL si independenti pentru functia de judecator la CCR, a primit AS71 de voturi pentru, au declarat pentru NewsIn surse parlamentare, numar de voturi ce i-ar valida astfel mandatul in locul lui Nicolae Cochinescu.
Sursele mentionate au declarat pentru NewsIn ca Teodor Melescanu, propus de PNL, a obtinut 65 de voturi pentru.

  • Teodor Melescanu versus Iulia Antoanella Motoc

Sedinta de astazi a inceput cu prezentarea raportului Comisiei juridice. Presedintele acesteia, Toni Grebla (PSD), a precizat ca recomandarea Comisiei este de a propune plenului Senatului, urmare a opiniei majoritare, ca Teodor Melescanu sa fie ales in vederea numirii in functia de judecator al CCR. Acesta a mentionat faptul ca Melescanu a primit 5 voturi pentru, niciunul impotriva, iar Motoc zero voturi pentru, zero contra si trei abtineri.

Inainte de inceperea votului, senatorul PSD Petre Daea a comentat absenta de la sedinta de plen a Iuliei Motoc, relateaza NewsIn.

Numarul necesar de voturi pentru votarea numirii unui judecator la CCR este de 69 de voturi, adica majoritate din totalul numarului de senatori, a mentionat vicepresedintele Senatului Alexandru Peres (PDL). In replica, senatorul PSD Titus Corlatean a punctat ca, in situatiile in care majoritatea este prevazuta expres in textul de lege, aceasta regula nu se mai poate aplica.

La Camera Deputatilor, disputa pe numarul de voturi necesar validarii unui judecator la CCR a starnit dispute, in conditiile in care, desi candidatul PSD Valer Dorneanu a obtinut cel mai mare numar de voturi, democrat-liberalii au considerat ca el nu a fost ales, pentru ca nu s-a intrunit majoritatea din numarul total de deputati.

Potrivit articolului 5 din Legea de organizare a CCR, Curtea se compune din 9 judecatori numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei
.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...


  • Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani

Fiecare Camera a Parlamentului numeste la propunerea Biroului permanent, cu votul majoritatii membrilor sai, si pe baza recomandarii Comisiei juridice, in calitate de judecator, persoana care a intrunit numarul cel mai mare de voturi. Candidaturile se pot depune la Comisia juridica de grupurile parlamentare, de deputati si de senatori. Fiecare candidat va depune “curriculum vitae” si actele doveditoare indeplinesc conditiile prevazute de Constitutie. Candidatii vor fi audiati de comisie si de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toti candidatii.

  • Scandal in Senat în timpul alegerii judecatorului desemnat la CCR

Senatorii Opozitiei au reclamat ca liderii PDL supravegheaza votul pentru numirea unui judecator la CCR.
Citeste si:
Judecător mort în drum spre spital. Gabriel Apostol și-ar fi...
Judecător mort în drum spre...

Sesiunea de vot pentru numirea unui judecator la CCR din partea Senatului a fost intrerupta pentru cateva minute de o disputa intre senatorii Opozitiei si cei ai Puterii, cei dintai reclamand faptul ca scrutinul este supravegheat de liderii PDL si ai independentilor, potrivit Realitatea.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a incercat sa readuca ordinea in plen, solicitand reprezentantilor presei sa iasa din sala. Totodata, acesta le-a cerut colegilor de la PDL sa nu mai creeze "senzatia" de supraveghere a votului.

La Camera Deputatilor, disputa pe numarul de voturi necesar validarii unui judecator la CCR a starnit dispute, dupa ce candidatul PSD Valer Dorneanu a obtinut cel mai mare numar de voturi. Democrat-liberalii au considerat insa ca nu acesta a fost ales, deoarece nu s-a intrunit majoritatea din numarul total de deputati.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.