Comisia de munca din Camera Deputatilor a avut astazi prima sedinta pe marginea proiectului Legii pensiilor. In prezenta ministrului Mihai Seitan, reprezentantii PSD si PNL au sustinut ferm faptul ca vor vota legea in varianta ei actuala doar daca li se accepta amendamentele.

In debutul sedintei, ministrul Mihai Seitan a prezentat o serie de grafice si statistici realizate de INS privind situatia socio-demografica a Romaniei, speranta de viata a romanilor, migratia populatiei active, precum si previziuni care se intind chiar pe un orizont de timp de 40 de ani.

Seitan a explicat, pe larg, si cele zece masuri urmarite in proiectul Legii pensiilor: cresterea si egalizarea varstei de pensionare la barbati si femei, cresterea varstei de pensionare pentru personalul din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, reevaluarea varstei standard de pensionare, integrarea persoanelor care apartin de sisteme speciale de pensii in sistemul unitar de pensii publice, procedura de stabilire a valorii punctului de pensie, recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, cresterea numarului de contribuabili la sistemul unitar de pensii publice cu cei care realizeaza venituri exclusiv din profesii liberale, descurajarea numarului de pensionari anticipate partiale, descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive, finantarea indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii cu invaliditate de gradul I din bugetul de stat.

Social-democratul Dan Mircea Popescu a calificat drept inadmisibil termenul scurt alocat dezbaterii proiectului Legii pensiilor in Parlament si a aratat ca proiectiile prezentate de Ministerul Muncii legat de dinamica fondului de pensii sunt relative: "Se spune mereu ca se incearca acomodarea sistemului de pensii cu resursele. De ce nu incercam sa acomodam resursele cu sistemul de pensii?, de ce nu se incearca, inainte de a se trece la reducerea pensiilor, a se face curatenie in sistem, adica a se lua acele masuri care ar aduce mai multi bani la fondul de pensii?", l-a intrebat acesta pe ministru

  • PSD si PNL, impotriva proiectului de lege

Social-democratul Ioan Cindrea a subliniat la randul sau faptul ca, in cazul in care pachetul de amendamente elaborat de PSD dupa discutii cu sindicatele nu va fi acceptat, votul social-democratilor va fi impotriva proiectului. Acesta a aratat ca legea, in forma sa actuala, este neconstitutionala, iar adoptarea ei ar genera un val de procese.
Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Liberalul Victor Paul Dobre a rezumat de asemenea dezideratele PNL in ce priveste acest proiect de lege: mentinerea actualului sistem de calcul pentru punctul de pensie, valoarea punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie, aplicarea grupelor de munca, autonomie pentru Casa Nationala de Pensii, facilitati pentru femeile cu mai multi copii, tendinta de majorare a varstei de pensionare la 65 de ani sa fie facuta intr-un orizont mai lung de timp.

  • Mihai Seitan: "Toata lumea este de acord cu revizuirea sistemului, viziunile sunt diferite"

Cu toate acesrtea, ministrul Mihai Seitan a conchis, dupa intreventiile deputatilor, ca in principiu, toata lumea este de acord cu necesitatea revizuirii sistemului, insa viziunile sunt diferite. Acesta a anuntat ca va fi prezent in Comisie pentru discutarea amendamentelor, astfel ca, din Parlament sa iasa un proiect care are mai multe puncte de vedere integrate.
Citeste si:
Cultele religioase cer ca Religia să fie materie opțională la...
Cultele religioase cer ca...

Deputatii urmeaza sa intre pe fondul proiectului de lege joi, intr-o noua sedinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.