Vicepresedintele PSD Constantin Nita a declarat marti la prezentarea programului de masuri alternative ale social-democratilor ca Guvernul va ajunge sa creasca TVA la 22% in toamna in conditiile in care veniturile bugetarilor vor scadea in mod real cu 40%, in loc de 25%.

"Veniturile bugetarilor nu scad doar cu 25%, ele se duc undeva la 40%, pentru ca eliminarea celui de-al treisprezecelea salariu, eliminarea tichetelor de masa, eliminarea tuturor primelor si a tuturor sporurilor pe care le-au avut duc la o scadere a veniturilor cu 40%", a afirmat Nita, precizand ca Guvernul ar fi trebuit sa faca o analiza de impact cand a anuntat masurile de reducere a salariilor si pensiilor.

"Domnul ministrul Videanu ne spunea ca o crestere a TVA cu cateva procente ducea la o crestere a inflatiei cu cate un procent pe fiecare crestere de TVA, ceea ce este fals. O crestere a TVA cu 22%, de la 19 la 22, ducea la un impact asupra inflatiei cu 1,2 puncte procentuale – ceea ce era dupa parerea mea mult mai usor de suportat decat scaderea salariilor sau taierea salariilor si a sporurilor cu aproape 40%. (...) Videanu si Vladescu nu ne spun daca ne garanteaza ca nu vor creste celelalte taxe, adica TVA si cota unica. Eu va spun ca nu vor reusi sa faca lucrul acesta si in toamna ne asteptam, asa cum s-a angajat si in scrisoarea de intentie, ca vor creste aceste taxe. Nu vor avea cum sa reziste presiunilor de incadrare in deficitul bugetar, pentru ca nu vad pensionari sau salariati care sa nu actioneze in judecata institutiile respective pentru nerespectarea contractelor colective de munca", a declarat Nita.

Vicepresedintele PSD a mai precizat ca eliminarea subventiilor pentru energie va duce la dublarea sau triplarea facturilor de energie, fapt care va avea drept consecinta cresterea ratei inflatiei.

Mai mult, el a precizat ca Banca Nationala nu se implica in mod eficient in activitatea bancara, in special in ceea ce priveste imprumuturile acordate IMM-urilor pentru fondurile europene. " IMM-urile nu acceseaza decat 2-3% din fondurile europene. Dupa ce fac proiectul si statul garanteaza 80%, bancile in loc sa ia in calcul aceasta garantie de 80% si sa-i ceara diferenta de 20% pana la 100% ii cer 140%. Nu se pot atrage fonduri europene in asemenea conditii. Ma surprinde faptul ca patronatele accepta atat de usor asemenea masuri de austeritate, in conditiile in care ele nu au pe masa un program de relansare economica. Banca Nationala ar trebui sa regleze asemenea chestiuni", a mai spus Nita.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.