Presedintele Traian Basescu s-a consultat marti la Parlament cu partidele care sustin Guvernul in legatura cu masurile de austeritate. Care au fost cateva dintre discutii?

  • Basescu explica ironic de ce sustinea in 2009 pensia minima: Eram sub influenta bauturilor alcoolice
Unul dintre momentele interesante ale discutiilor dintre seful statului si partide a fost cand presedintele Basescu i-a spus marti unui parlamentar -ce pare a fi presedintele UNPR, Marian Sarbu- care ii amintise ca in 2009 sustinea pensia minima, ca atunci era probabil "sub influenta bauturilor alcoolice", potrivit unei inregistrari ajunse in presa, relateaza NewsIn.

Potrivit inregistrarii discutiei care ar fi avut loc marti, in timpul consultarilor, un parlamentar ii spune presedintelui: "Pensia asta sociala minim garantata este una care va ajuta si Guvernul. Stiti ca in 2009 mi-ati zis: <Mariane, ar fi fost bine ca ea sa fi fost 500 de lei>".

"Probabil eram sub influenta bauturilor alcoolice", a replicat Basescu, ironic, dupa care a ras.

Interlocutorul sau a insistat: "Deci, asa mi-ati spus si stiu ca atunci credeati foarte mult in aceasta treaba".

Presedintele Basescu ii spune apoi partenerului sau de dialog ca ideea pensiei minime a fost lansata in timpul campaniei din 2008, dupa care Guvernul (la vremea aceea PDL-PSD) a adoptat-o fara sa-l consulte: "Hai sa iti spun ca asta a fost lansata in campania din 2008 si nu m-a intrebat nimeni cand ati trecut-o prin Guvern. Voi ati sustinut-o! Eu in campania prezidentiala nu am sustinut asa ceva", a declarat seful statului.

"Nu ati vorbit despre pensia sociala minim garantata?", a revenit parlamentarul. "Nu, pentru ca era introdusa", a incheiat Basescu discutia.

Din inregistrare nu reiese din ce partid face parte parlamentarul respectiv, in conditiile in care Basescu s-a intalnit marti, pana la momentul aparitiei fisierului audio, cu alesi ai PDL, UDMR si UNPR. Este posibil ca interlocutorul lui Basescu sa fie cineva de la UNPR, chiar Marian Sarbu, in conditiile in care la un moment dat parlamentarul respectiv dezvaluie ca presedintele i s-a adresat cu "Mariane".

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

Presedintele a discutat, pe rand, marti, cu reprezentantii PDL, UDMR, UNPR si din Grupul Minoritatilor Nationale, informeaza NewsIn.

Reuniunea cu PDL, unde au participat si ministrii democrat-liberali, s-a desfasurat cu usile inchise. Presa a avut acces la inceput pentru cateva minute, pentru ilustratii.

  • Basescu a propus ca institutiile de stat sa publice toate veniturile bugetarilor, inclusiv sporurile
Basescu a mai declarat ca ministerele si agentiile ar trebui sa afiseze pe site-urile oficiale numele si toate veniturile angajatilor, astfel incat romanii "sa vada cat castiga fiecare bugetar", au declarat surse din PDL.

Sursele citate au spus ca seful statului a recomandat ca ministerele si agentiile sa faca publice veniturile tuturor angajatilor, prin afisarea pe site. "Presedintele ne-a spus ca ministerele si agentiile sa puna mana si sa afiseze pe site, chiar cu riscul de a fi date in judecata, numele angajatilor si veniturile lor, nu doar salariile, ci si sporurile, pentru ca fiecare roman sa se poata uita si sa vada cat castiga fiecare bugetar", au precizat participanti la intalnirea cu seful statului. Potrivit acestora, Basescu le-a recomandat ca decizia de publicare a acestor informatii sa se faca prin ordin de ministru.

Citeste si:
Ponta, mesaj dur către Orban care spune că NU sunt bani pentru...
Ponta, mesaj dur către Guvern...

In acelasi timp, seful statului si-a exprimat dezamagirea fata de adoptarea in Parlament a Legii berii si a formei in care a fost modificata Legea ANI.

Pe de alta parte, premierul Emil Boc le-a atras atentia democrat-liberalilor ca nu trebuie sa mai iasa cu declaratii critice la adresa Executivului, aratand ca toti membrii PDL trebuie sa fie solidari cu deciziile Guvernului, in caz contrar riscand sanctiuni dure, au mai aratat sursele citate.

  • Sulfina Barbu: Basescu a cerut ca masurile de austeritate sa fie aplicate "de sus pana jos"

Liderul PDL Sulfina Barbu a declarat ca presedintele Traian Basescu le-a spus democrat-liberalilor ca masurile de austeritate trebuie aplicate "de sus pana jos", in toate ministerele si companiile, si nu doar populatiei, fiind obligatoriu ca “ministrii sa ia masuri concrete”.
Citeste si:
Firea: PNL este fostul PDL, coafat si machiat. Daca vor ajunge la...
Firea: PNL este fostul PDL,...

“Am discutat (n.r. cu seful statului) masurile de austeritate, situatia cheltuielilor bugetare, si faptul ca trebuie ca aceste masuri de austeritate sa se aplice de sus pana jos, la toate ministerele, toate companiile, si nu doar catre populatie. Este absolut obligatoriu ca toti ministrii sa iasa cu masuri concrete!", a precizat presedintele organizatiei de femei a PDL, Suflina Barbu, dupa intalnirea parlamentarilor democrat-liberali cu Traian Basescu.

Deputatul a adaugat ca Guvernul isi doreste sa trimita Parlamentului pachetul de masuri de austeritate in cursul acestei saptamani. “Pana luni sa vina cu pachetul in Parlament, pentru ca si aici sunt procedurile parlamentare care dureaza”, a mai spus Barbu.

  • Marko Bela: Putem gasi solutii prin care pensiile mici sa nu fie scazute

De asemenea, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca parlamentarii au discutat subiectul mentinerii nivelului pensiilor mici si in cadrul intalnirii cu seful statului, o solutie urmand sa se identifice in Guvern, dar in limita reducerii cu 15% a cheltuielilor cu pensiile.
Citeste si:
Vasile Blaga, achitat in dosarul privind finantarea ilegala a...
Vasile Blaga, achitat in...

"Am fost de acord ca cifrele nu pot fi modificate, dar in interiorul cifrelor de 25% pentru salarii si 15% pentru pensii am fost de parere ca putem gasi solutii prin care pensiile mici sa nu fie scazute. In dialogul cu presedintele Basescu am sustinut aceasta solutie. Concluzia a fost sa incercam sa gasim in Guvern o solutie concreta. Parerea domniei sale a fost mentinerea celor doua cifre, altfel nu vom pastra echilibrul bugetar. Sper in continuare sa gasim o anumita solutie", a declarat presedintele UDMR la finele intrevederii dintre parlamentarii Uniunii si presedintele Traian Basescu.

Marko Bela a afirmat ca mai este timp pentru identificarea unor solutii prin care pensionarii cu venituri mici sa nu fie afectati sever de reducerea cheltuielilor bugetare astfel situatia lor sa nu devina insuportabila. "Maine se va adopta scrisoarea de intentie care contine aceste cifre, dar in interiorul acestora sunt posibil solutii pentru pensiile mici. Dupa aceea va trebui sa adoptam in Guvern un pachet de modificari legislative privind aplicarea scrisorii de intentie. Maine nu, dar cat mai repede", a spus Marko. El a respins orice speculatie legata de posibilitatea ca unii parlamentari UDMR sa sustina o eventuala motiune de cenzura. "Daca Guvernul isi va asuma raspunderea legat de un pachet de legi, acest lucru inseamna ca nu vom vota motiunea de cenzura", a spus liderul Uniunii.

[Nicio diferentiere: Toate pensiile scad]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.