Fostul presedinte califica drept nedemna reactia reprezentantilor partidului de guvernamant care il "jignesc" pe directorul general al FMI dupa declaratiile legate de masurile Guvernului roman.

"In urma protestului organizat de sindicate in ziua de 19 mai, reprezentantii Fondului Monetar International (inclusiv directorul sau general) au tinut sa se delimiteze de masurile adoptate de Guvernul Romaniei (de fapt de presedintele Basescu) care penalizeaza, in primul rand, pe salariati si pensionari. Este de-a dreptul nedemna reactia unor reprezentanti ai partidului de guvernamant care il jignesc pe directorul general al FMI, pe care il suspecteaza de <intentii electorale>, in fata opiniei publice din Franta", scrie fostul sef de stat, Ion Iliescu, pe blogul personal.

Ion Iliescu considera ca directorul FMI Dominique Strauss-Kahn are o judecata mai corecta cand spune ca "orice guvern responsabil, cand este obligat sa ia masuri de austeritate, trebuie sa se gandeasca sa-si protejeze proprii cetateni si sa apeleze, mai ales, la inclinarea ponderii acestor masuri spre cei bogati si nu spre cei mai saraci membri ai societatii", relateaza NewsIn.

Mai mult, arata fostul sef al statului, Guvernul Romaniei nu s-a gandit la o paleta mai larga de masuri care sa vizeze atat reducerea cheltuielilor administrative, inclusiv a aparatului birocratic supradimensionat, la cresterea veniturilor, in primul rand printr-o actiune mai energica, administrativa si juridica, de reducere a evaziunii fiscale si mai ales, masuri de stimulare a activitatii economice si de creare de locuri de munca.

Dominique Strauss Kahn, seful Fondului Monetar International, a declarat intr-un interviu difuzat de France 2 ca s-a opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din Romania, sugerand insa o majorare a "impozitelor pentru bogati", propunere refuzata insa de guvernul roman.
Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a precizat vineri seara ca declaratia facuta de directorul FMI Dominique Strauss Kahn, ca Fondul s-ar fi opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din Romania, sugerand insa o majorare a "impozitelor pentru bogati", contine inexactitati si este "usor ideologizata".


Intrebat cum isi explica aceasta "iesire ciudata a unei organizatii considerate foarte rece si tehnica", Lazaroiu a sugerat ca o posibilitate ar fi intentia lui Dominique Strauss Kahn de a candida la Presedintia Frantei. "Nu stiu, probabil ca sunt si alte dedesubturi... bun, nu stiu daca e un fapt de notorietate, dar directorul FMI, din cate stim noi, intentioneaza sa candideze la Presedintia Frantei. Declaratia a fost facuta pe un post de televiziune francez, cred ca a fost mai degraba pentru Franta si era o declaratie usor ideologizata, mai apropiata de stanga si a folosit exemplul Romaniei, dar, repet, informatiile pe care le-a dat sunt inexacte, pentru ca exista o scrisoare, FMI a agreat acest plan si propunerea cu care ei au venit a fost reducerea cu 20% a sectorului bugetar, cresterea TVA, cresterea cotei unice", a spus consilierul presedintelui Basescu.
Citeste si:
Tismaneanu: Protestele de la Bucuresti au pus capacul peste Iliescu
Vladimir Tismaneanu:...

Ulterior, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a precizat ca Fondul Monetar International a recomandat Guvernului sa creasca TVA-ul si cota unica de impozitare, precum si trecerea la o impozitare progresiva, pentru a face fata crizei economice.

Replica FMI: S-a vrut majorarea taxelor si impozitarea progresiva


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.