Legea interzice fostilor demnitari comunisti sa mai detina o serie de functii publice vreme de 10 ani. Proiectul ei a fost adoptat astazi in Camera Deputatilor cu 203 voturi "pentru", 40 voturi "impotriva" si 12 abtineri. Legea va merge la Presedintie pentru promulgare.

Proiectul Legii lustratiei a primit, pe 27 aprilie, din partea comisiilor juridica si pentru drepturile omului un raport favorabil cu amendamente, reprezentantii PSD exprimand rezerve fata de constitutionalitatea proiectului. PSD a anuntat astazi, inainte de vot, ca va ataca legea la CCR daca va trece de Camera, relateaza NewsIn.

  • Cine este vizat?
Persoane care au ocupat functii de conducere in PMR, PCR, UTM si UTC, membrii ai Consiliului de Stat si ai Consiliului de Ministri, presedinti, prim-vicepresedinti de consilii populare regionale, raioane, judetene, consilii populare municipale, potrivit Realitatea.

Persoanele din invatamantul de partid, de la Academia Stefan Gheorghiu, persoanele care au facut parte din structurile de Securitate sau colaboratori ai acesteia, presedinte sau presedinti de sectii ale Tribunalului Suprem, procurorul-general, judecatorii si procurorii care au colaborat cu Securitatea, persoane care au detinut functia de viceguvernator al BNR

Printre altele nu pot fi alese si nu pot fi numite pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi urmatoarele demnitati publice: Presedinte al Romaniei, deputat sau senator, membru al CSM, primar, viceprimar, consilier judetean sau consilier in Consiliul General al municipiului Bucuresti, consilier municipal, orasenesc, comunal, sau de sector al municipiului Bucuresti, consilier prezidential sau consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, secretar general, secretar general adjunct, sef de departament sau director general ori director in aparatul Senatului ori al Camerei Deputatilor, membru al Guvernului, consilier de stat, secretar de stat, subsecretar de stat sau functii asimilate acestora, secretar general etc.

  • Legea Lustratiei, blocata timp de patru ani

Legea lustratiei a fost initiata in 2005 de parlamentari PNL, printre care si Mona Musca, declarata ulterior colaborator al fostei Securitati. In 2006, legea a fost adoptata de Senat, insa a fost blocata timp de apropae patru ani odata ajunsa la Camera. Pe 22 iunie 2006 si apoi pe 4 noiembrie 2008, actul a fost pus pe ordinea de zi a plenului Camerei, dar a fost retrimis la comisii. Roberta Anastase, presedintele Camerei, declarase recent ca va insista pentru deblocarea legii si spera ca aceasta sa treaca de Parlament pana pe 20 mai.
Citeste si:
CCR: Legea lustratiei este neconstitutionala
CCR: Legea lustratiei este...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.