Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marti ca pozitia formatiunii pe care o reprezinta este ca pensiile mici nu trebuie afectate de reducerea cu 15% propusa de Executiv, o solutie fiind reducerea progresiva.

"Nu cred si n-am crezut ca putem evita aceste reduceri, fie vorba de salarii sau de pensii, dar eu cred ca avem obligatia sa gasim solutii pentru acele categorii care in urma acestor reduceri ar fi puse intr-o situatie insuportabila, si ma refer la pensiile mici. (...) Pozitia noastra ferma si clara este ca nu ne putem atinge de pensia minima si trebuie sa-i protejam pe pensionarii cu pensii mici. Ar trebui sa stabilim o limita si sa vedem care este limita sub care nu aplicam aceast masuri", a explicat Marko, relateaza NewsIn.

Vicepremierul a spus ca a discutat aceasta problema si la nivelul Coalitiei, dar si cu ministrul de Finante, iar specialistii UDMR cauta solutii pentru a proteja pensiile mici, o varianta fiind reducerea progresiva. "Mai bine aplicam o reducere progresiva, aplicam o metoda din care intr-adevar sa ajungem la suma scontata privind reducerile, dar sa nu ne atingem de aceste pensii mici sau foarte mici", a completat Marko. [Pensia medie va scadea la 600 de lei]

"Nu ne place, desi sunt niste masuri foarte dureroase, nu le putem evita, dar trebuie sa ne gandim si la o reala protectie sociala. Daca in perioada urmatoare Guvernul nu reuseste ca sa aplice concomitent cu aceste reduceri o serie de masuri de reforma, dupa un anumit timp vom ajunge in aceeasi situatie", a incheiat vicepremierul.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni ca in cadrul coalitiei de guvernare s-a invocat posibilitatea ca pensiile mici sa nu fie reduse, precizand ca "mai incape loc de o discutie" astfel incat categoria pensionarilor cu cele mai mici venituri sa nu fie afectata. [Pensiile mici nu vor fi reduse?]

Marko: Ne putem gandi la asumarea raspunderii doar daca avem acceptul majoritatii parlamentare

Liderul UDMR a mai spus ca, in situatii exceptionale, asumarea raspunderii este o varianta ce poate fi luata in calcul, dar este nevoie de acceptul majoritatii parlamentare, printr-o consultare cu grupurile parlamentare, inclusiv cu cele ale opozitiei.

"In situatii exceptionale, putem sa ne gandim la asumarea raspunderii, dar numai daca avem acceptul majoritatii parlamentare. Daca in prealabil, si nu dupa aceea, obtinem acceptul grupurilor parlamentare, incercand o consultare si cu opozitia, dar in mod obligatoriu trebuie sa avem acordul grupurilor noastre, PDL, UDMR, independentii si minoritatile", a spus Marko.

Citeste si:
UDMR merge la Cotroceni pentru discutii despre Strategia de Aparare
UDMR merge la Cotroceni...

Vicepremierul a explicat ca aceste consultari nu trebuie facute prin constrangerea grupurilor parlamentare cu amenintarea ca, daca nu sunt de acord cu asumarea raspunderii, cade Guvernul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.