Ambasadorul Statelor Unite in Romania, Mark Gitenstein, a apreciat ca schimbarile facute in Senat la leaga ANI vor slabi substantial agentia.

"Se pare ca Senatul a facut schimbari care nu au fost cerute de Curtea Constitutionala, iar aceste schimbari vor slabi inutil ANI in mod substantial", a declarat diplomatul pentru AFP. "Este o mare dezamagire", a adaugat el.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, a apreciat la sfarsitul lunii aprilie, intr-o emisiune Hotnews-RFI, drept ingrijorator argumentul Curtii Constitutionale ca declaratiile de avere trebuie pastrate de ANI si nu facute publice, fiindca ar incalca dreptul la viata privata.

"Daca persoanele care nu isi declara toate veniturile nu sunt sanctionate, cum poti avea garantia ca acestea isi vor completa cu onestitate declaratiile de avere? Argumentul ca declaratiile de avere trebuie sa fie pastrate de ANI si nu facute publice, fiindca ar fi o incalcare a dreptului la viata privata, mi se pare ingrijorator", a afirmat ambasadorul SUA. [ANI, "pechinezul fara dinti in gura"?]

El a adaugat ca in Statele Unite "exista o regula simpla: demnitarii sau persoanele care candideaza pentru functii publice nu se pot astepta ca sursele veniturilor sa ramana secrete, pentru ca oamenii au dreptul sa le cunoasca, au dreptul sa stie de unde provin banii".

Ambasadorul Mark Gitenstein a mai afirmat ca "infiintarea ANI a fost un important criteriu de referinta impus de UE Romaniei". "Dincolo de acest aspect, politica de integritate a oricarei tari, mai ales cea a SUA, solicita demnitarilor sa-si faca publice declaratiile de avere si include un sistem de sanctionare sau chiar anchetare a acestora in cazul in care nu respecta legea. Este un proces esential in orice democratie functionala. In SUA, acest sistem functioneaza de foarte multi ani si este foarte util", a precizat Gitenstein.

Citeste si:
Hans Klemm, despre schimbarile de Guvern: Nu este o situatie ideala
Hans Klemm, despre...

Intrebat de ce este Ambasada Washingtonului preocupata de viitorul ANI, Mark Gitenstein a precizat ca "Ambasada SUA este preocupata de toate problemele legate de transparenta si statul de drept, fiindca pe teritoriul Romaniei exista multi cetateni, companii si ONG-uri americane si acestea vor sa stie ca legea se aplica nediscriminatoriu".

Ambasadorul Statelor Unite in Romania a declarat, de asemenea, ca isi exprima public sprijinul atunci cand Guvernul "adopta o pozitie ce pare corecta, asa cum se intampla acum, cand Executivul incearca sa rezolve situatia ANI". "Ii sustin ferm pe ministrul Predoiu si pe presedintele Basescu in incercarea de a rezolva aceasta problema", a subliniat diplomatul american.

In ceea ce priveste restabilirea completa a atributiilor ANI, avand in vedere decizia Curtii Constitutionale, ambasadorul SUA a apreciat ca acest lucru ar putea fi dificil de realizat. "Si in SUA, Curtea Suprema a luat o decizie cu un impact extrem de negativ in privinta contributiilor corporatiilor. Iar senatorii americani au gasit o solutie foarte inteligenta de rezolvare a problemei. Si noi am avut o situatie similara, o decizie asupra interpretarii Constitutiei a declarat nula o lege. Asadar, exista moduri de rezolvare a problemei. Poate ca institutia nu va avea o organizare identica, dar va indeplini aceleasi atributii", a spus ambasadorul Mark Gitenstein.

Citeste si:
Ce relație are Francesco Paglieri cu tatăl lui. Tânărul a crezut că...
Ce relație are Francesco...

Intr-un comunicat transmis NewsIn, ambasada Statelor Unite la Bucuresti s-a declarat ingrijorata de decizia Curtii Constitutionale referitoare la Agentia Nationala de Integritate (ANI), prin care aceasta a fost lipsita de principalele sale prerogative, dar a salutat intentia Guvernului de a restabili mandatul "deplin" al ANI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.